Общият индекс на цените на производител (PPI) в нашата страна

...
Общият индекс на цените на производител (PPI) в нашата страна
Коментари Харесай

Спад на годишната производствена инфлация през април с 3,5% - първо понижение от 2020 г.: НСИ

Общият показател на цените на производител (PPI) в нашата страна се намалява през април с 3,5% по отношение на година по-рано след покачване с 2% през март, като това съставлява първи спад на индустриалната инфлация от декември 2020 година и откакто през септември 2022 година индустриалните цени скочиха с рекордните 56,8%, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния месец индустриалните цени през април се намаляват с 2,3%, понижавайки за шести от последните седем месеца.

Намаляването на цените на производител по отношение на предходния месец се дължи на значително намаляване с 8,3% на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който в преработващата индустрия се регистрира по-скромно намаляване с 0,1%, а добивната индустрия - нарастване с 1,4 на 100.

Спрямо година по-рано цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна сила пък се намалява през април 2023 година с 19%, откакто преди по-малко от година (през септември 2022 г.) беше регистриран техен скок с цели 148,3%. Цените в добивната индустрия пък се намаляват през април с 2,1% по отношение на същия месец на 2022 година, до момента в който тези в преработващата индустрия се усилват на годишна база с 3,6 на 100.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април понижава с 3,2% по отношение на същия месец на 2022 година, до момента в който показателят на цените на производител на интернационалния пазар понижава на годишна база с 4,7 на 100.

Данните за продължаващо понижаване на индустриалните цени по отношение на предходния месец и на първото от края на 2020 година насам ценово намаляване на годишна база допускат, че и потребителската инфлация ще продължава да отслабва през идващите месеци.

По-рано този месец Национален статистически институт регистрира закъснение на потребителската инфлация в нашата страна през април до 11,6%.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР