Общият брой на регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари и

...
Общият брой на регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари и
Коментари Харесай

Над 80 000 електронни прегледа са регистрирани само за един ден

Общият брой на записаните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари и експертите от извънболнична здравна помощ през Националната здравно-информационна система (НЗИС) надвиши 80 000 за един ден. Това е безспорен връх от от въвеждането на опцията при започване на 2022 година , когато дневно се записаха приблизително по 15 000 е-прегледа. Освен това близо 40 000 електронни посоки са регистрирани единствено в границите на днешния ден. За съпоставяне, от стартирането в употреба на " е-направление " на 8 декември 2020 година до в този момент, приблизително дневно са се издавали по към 1000 електронни документа, оповестиха от " Информационно обслужване ".

Днес в НЗИС са сполучливо въведени нови функционалности, които дават опция за електронно издаване на посоки за консултация, високоспециализирани действия, здравна експертиза и хоспитализация. Електронните посоки заместват напълно хартиените еквиваленти. Изградена е и номенклатура за електронно отчитане на резултати от медико-диагностични действия от направленията за лабораторни проучвания. Подобрена е и версията на модулите за " е-рецепта " и " е - обзор ".

" С реализацията на новите функционалности в НЗИС приключваме изцяло дигитализацията в извънболничната помощ ", сподели изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " АД Ивайло Филипов . По думите му, това е извънредно значима стъпка за въвеждането на електронното опазване на здравето в България, което доста усъвършенства качеството на здравните услуги и разрешава на институциите да вземат навременни стратегически управнически решения.
 Въвеждат електронни лекарски прегледи
Въвеждат електронни лекарски прегледи

Нововъведението е част от новия модул " Е-Преглед " на Националната здравноинформационна система

Новите функционалности на системата разрешават на лекарите и лабораториите да изпращат резултатите от проучванията непосредствено в НЗИС и са налични в електронното здравно досие на пациента. Данните от електронното здравно досие се достъпват само с Квалифициран електронен автограф (КЕП) и са разполагаем на пациента когато и да е на денонощието. Така всеки здравноосигурен разполага с резултатите от прегледите си, назначените му медицински проучвания, предписаните му медикаменти, издадените му електронни предписания и други

Част от софтуерните разработчици, които оферират медицински програмен продукт, към момента не са интегрирали продуктите си към НЗИС или не са обновени софтуерите при техните клиенти, което основава компликации при реализацията на електронни документи в системата. От друга страна, част от общопрактикуващите лекари и експертите от извънболнична здравна помощ не са минали образование от техните софтуерни снабдители за работа с електронни посоки и се постанова да се образоват в придвижване, което забавя тяхната работа. " Информационно обслужване " АД е предоставило цялата нужна информация за осъществяване на навременни образования и адаптиране на потребителските софтуери преди няколко месеца.

" Следващата огромна стъпка за електронното опазване на здравето в България е цялостната цифровизация в болничната помощ, която е планувана за месеците август и септември ", сподели още Ивайло Филипов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР