Общият брой на пенсионерите, които получат пенсии от Държавното обществено

...
Общият брой на пенсионерите, които получат пенсии от Държавното обществено
Коментари Харесай

Разкриха колко пенсионери живеят под линията на бедност

Общият брой на пенсионерите, които получат пенсии от Държавното публично обезпечаване, е 2 303 988 души. От тях тези, които са под линията на беднотия за 2022 година, са 306 460 души. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на днешния парламентарен надзор. Той отговори на въпрос от депутатите Деница Сачева и Илиана Петкова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС по отношение на преизчисляването на пенсиите. Лазаров подсети, че за тази година линията на беднотия е в размер на 413 лева

„ Пенсиите имат значително значение за опазване виталния стандарт на възрастните хора, защото за огромна част от тях те са главен източник на приходи “, съобщи при започване на ревюто си Лазаров. И добави, че напъните на отрасловото министерство постоянно са били ориентирани към намиране на финансово и обществено допустими разновидности за тяхното повишение.

От 1 октомври 2022 година всички пенсии за трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година, бяха преизчислени, напомни Лазаров.

Общият брой на пенсионерите с пенсии за трудова активност през октомври 2022 година е 1 974 973. В резултат на преизчислението от 1 октомври нарастване на приходите от пенсии са получили 894 249 лица, осведоми вицепремиерът.

По думите му междинното нарастване на изплатената пенсия е 123,71 лв. или 15,2% . Той добави, че към 70 на 100 от пенсионерите са получили нарастване над 50 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР