Общия дефицит се очаква да бъде 3,5 млрд. лв, което

...
Общия дефицит се очаква да бъде 3,5 млрд. лв, което
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Очакваме дефицитът да достигне до 3% от БВП

Общия недостиг се чака да бъде 3,5 милиарда лева, което е окло 3% от Брутният вътрешен продукт. Това постанова потребност от 4,2 милиарда лева над спомагателните планове в бюджета. Възстановяването на финансово-икономические последствия, в случай че продължи повече от 3 месеца рецесията, ще продължи до края на 2021 година Общите загуби на страната към момента не са ясни. Не се преглежда смяна в данъчната политика.
Оценката за загубата от бюджета в резултата на пандемията от COVID-19 е за близо 2,5 милиарда.

Очакваното нарастване на разноските е с 1 милиард и 70 милиона, като тези 70 милиона са за лихви по държавния дълг, а 1 милиарда са за фонд безработица. Намаляването на приходите е в границите на 2,4 милиарда

Горанов предлага и нарастване на лимита на държавния дълг. При нужда от допълнитени задължения, от в този момент заложените 2,2 милиарда лева да се усилят до 10 милиарда или

7,8 милиарда нов дълг. Първо ще се търсят тези 4,2 милиарда и 70 млрд за капитализиране на ББР.

Всички тези ограничения имат за цел да подсигуряват, че страната има задоволително запас да подсигурява главните си функционалности, изясни още финансовия министър.

Консервативното обмисляне дават опция и в този момент има задоволително буфери.

Ако се окажем в обстановка, в която би трябвало да се реагира още би трябвало да имаме подготвеност.

Най-негативния сюжети, който се преглежда от държавното управление е за спад на стопанската система от 3%. Растеж от 0,7 или нулев подобен са другите сюжети, които се преглеждат. Очакванията са, че растежът няма да е подобен какъвто се очакваше. Все още не може да се регистрира спад, тъй като са нужни 3 поредни месеца за такава констатация.

Днес ще бъдат препоръчани тези промени на Народното събрание. До края на седмицата се чака депутатите да гласоподават изменението на бюджета с тези параметри.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР