Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев изнесе покъртителна информация

...
Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев изнесе покъртителна информация
Коментари Харесай

Общината за лампите по 6 бона: Борис Бонев казва половината истина!

Общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев изнесе покъртителна информация за поглъщане на 73 милиона лв. в съмнителни покупко-продажби за улично осветяване в столицата. Той настоя за оставката на зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев и разгласи, че ще сезира Министерството на финансите и АДФИ.

Отговорите от общината

" Дяволът е в детайлите. Г-н Бонев споделя обстоятелствата на половина. Общата стойност се образува на база цени за поддръжка и цени за създаване на улично осветяване. Едната компания залага на по-висока стойност на дейностите по поддръжка на улично осветяване и по-ниска цена за създаване. Другата компания дава по-ниска цена за поддръжка, само че по-висока за създаване на ново улично осветяване. Когато се претеглеят двата съставния елемент за всяка от компаниите, междинната стойност, която дават двете компании, са съвсем идентични, изясни пред " 24 часа " зам.-кметът по превоза на София Кристиан Кръстев.

Ако се погледнат други единични цени, препоръчани от двете компании, тази, която предлага по-ниска цена за лампа, дава по-високи за други действия. Например в зона 2 едната предлага 6,88 лева за натриево тяло и 4,09 лева за LED. Другата в зона 4 дава цена от 3 лева за натриево тяло и 1,20 лева за LED.

Обществената поръчка е завършена в края на март 2021 година

" В комисията по желание на реализатор участваха общински съветници и от опозицията. Няма нито едно изключително мнение. Процедурата не е обжалвана и от другите участници. Освен това преди подписването на договорите аз настоях препоръчаните цени да бъдат понижени ", изясни още Кръстев. След договаряния с двете компании те предложили понижение с 10-15% на цената на другите действия и по-късно общината сключила договорите.

Зам.-кметът посочи, че цената на процедурата е до 73 млн. лева за интервал от 4 година

" Това значи, че тази сума ще бъде платена единствено в случай че има обезпечено финансиране за създаване на ново улично осветяване, каквото все още няма. За 2021 година сме платили към 7 млн. лева ", посочи Кръстев.

По заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова вътрешният одит на Столичната община ще извърши инспекция на процедурата по желание на реализатори за ремонт и създаване на улично осветяване в София. В обсега на инспекцията ще се включат и направените възлагания на разнообразни действия и заплащанията им досега, оповестиха от Столичната община.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР