Общинският съветник от Симеоновград Илия Пашов съди кмета на общината

...
Общинският съветник от Симеоновград Илия Пашов съди кмета на общината
Коментари Харесай

ЕКШЪН: Кметицата с купените гласове Милена Рангелова крие роднински назначения

Общинският консултант от Симеоновград Илия Пашов съди кмета на общината Милена Рангелов за това, че не му е дала отговор на въпроси за роднински назначения, поискани по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

По време на съвещание на ОбС-Симеоновград Пашов изиска в качеството си на общински консултант в мандата 2019-2023 информация от кметицата Милена Рангелова за всички цивилен контракти, подписани от Община Симеоновград за 2022-ра година.

След като не получил отговор, Илия Пашов решил да изиска тази информация по ЗДОИ.

През месец август общинарят написал писмо до самозабравилата се кметица. В него упорства да се изброят поименно назначените на цивилен контракт, на каква позиция са сложени и на каква стойност са договорите.

След като в законоустановения период Илия Пашов, който е от ромски генезис, още веднъж не получил отговор, завел дело в Административен съд – Хасково.

Реклама

На 3 ноември е планувано съвещание, на което съдът ще реши дали безмълвният отвод на изплашената кметица не опонира на ЗДОИ.

Според нормативната уредба кметът на общината е част от органите на локалното самоуправление, които са задължени субекти по ЗДОИ.

Кметицата на Симеоновград се забърка в неприличен скандал с пазаруване на гласове, откакто брачният партньор ѝ Пенко Александров, който е ромски водач и чиновник в Областната администрация, и синът ѝ Александър Пенков бяха упрекнати в извършване на покупки на гласоподаватели.

Обвинението против двамата бе повдигнато от Районна прокуратура – Хасково през декември 2021 година поради търговия с гласове по време на локалните избори през октомври 2019 година и на парламентарните през април и юли 2021 година

Тогава у кметската фамилия бе открита огромна сума пари – към 25 000 лв., 3000 евро и английски паунди, както и описи на хора с персоналните им данни, готови за изборна търговия.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР