Общинският съвет във Варна окончателно отхвърли идеята за провеждане на

...
Общинският съвет във Варна окончателно отхвърли идеята за провеждане на
Коментари Харесай

И общинският съвет във Варна отхвърли предложения референдум за Морската градина

Общинският съвет във Варна дефинитивно отхвърли концепцията за осъществяване на референдум с въпроси за това какъв би трябвало да бъде обсега на Приморския парк и по какъв начин би трябвало да се развива крайбрежната му алея. Това стана с 37 гласа " за ", единствено 1 " срещу " и 2 " въздържал се ". Кметът Иван Портних също е подкрепил негативното мнение, изразено от всички непрекъснати комисии на съвета, стана ясно по време на днешното съвещание.

Референдумът беше препоръчан от Инициативен комитет,

в който влизат няколко цивилен структури - " Сдружение за усъвършенстване на правораздаването и администрацията – СОПА ", " Обществен център за околна среда и развиване " (ОЦОСУР), " Обединено гражданско съдружие ", " Българско сдружение за отбрана на птиците " (БДЗП) и гражданските сдружения " Зелена Варна " и " Варна диша ".

Въпросите, които те предложиха

за допитване до жителите бяха два: " Да доближава ли паркът " Морска градина " до морето, като включва напълно крайбрежната зона от ската до морския бряг? " и " Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, само че без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища? ".

С решение по административно дело, формирано през 2013 година по тъжба на Инициативния комитет за осъществяване на референдума за Морската градина и крайбрежната й алея, Върховният административен съд задължи ръководителя на Общинския съвет във Варна да подложи подписката на разискване както в отрасловите комисии, по този начин и от цялостния състав на съвета.

Днешното му изключително съвещание,

свикано особено за разискване на концепцията за осъществяване на референдума, мина без нито едно изявление от страна на съветниците. Думата взеха само представители на Инициативния комитет за организирането му както и присъствалите представители на туристическия бизнес.

Мотивите за отменяне на настояването

за осъществяване на референдума не бяха прочетени макар настояването на присъствалите жители. Според ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов текстът с мотивацията за отхвърлян на референдума са били оповестени на уеб страницата на администрацията му и всички искащи са имали задоволително време да се срещнат с тях.

Основният мотив,

изложен в тях, е незадоволителният брой годни подписи, събрани от инициативния комитет. От Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) са били приети за действителни едвам 14 854 от всички 33 хиляди подписа или по-малко от една двадесета от жителите с право на глас, които имат непрекъснат адрес във Варна и са навършили пълноправие.

Този факт беше оспорен от ръководителя на Инициативния комитет Юлиян Чолаков, който съобщи, че

протоколът на ГРАО е с погрешно наличие.

Според ръководителя на Варненската туристическа камара Жельо Душев референдумът е неудобен, а също така и просрочен. Друг представител на сектора Павлин Косев, който е ръководител на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите сподели, че на крайбрежната алея би трябвало да има яхтено пристанище, с цел да може да се развива пълностоен туризъм. Това изявление беше посрещнато с овации от присъстващите предствители на двете професионални организации.

Как се стигна до концепцията за референдума?

До концепцията за допитване дали Морската градина във Варна би трябвало да стига до морския бряг се стигна, откакто през 2009 година тогавашният регионален шеф на Варненска област Христо Контров тихомълком продаде на " Холдинг Варна " без търг над

118 дка крайбрежен терен за към 50 евро за кв.м.

Сделката бе осъществена по гледище на тогавашния началник на организацията за вложения Стоян Сталев, а претекстът му бе, че през 2007 година холдингът, който е част от групата на " Химимпорт ", е получил за плана си " Алея първа " на стойност 73 млн. лева документ за вложител първи клас.

Веднага по-късно се оказа, че с цел да могат да бъдат продадени, терените са деактувани от обществена в частна държавна благосъстоятелност, а вкарването на плана " Алея първа " в процедурата по Закона за поощряване на вложенията бе направило допустимо

елиминирането на възможни съперници

при продажбата на земята.

Новината за продажбата на терените стана причина няколко неправителствени организации да изискат анулация на договорката. Те нападнаха както смущаващо ниската цена на продажбата, по този начин и законността на актовете за смяна в статута на терените. Те са били преактувани от изключителна държавна благосъстоятелност в обществена от тогавашния заместител регионален шеф в нарушаване на Закона за държавната благосъстоятелност, който изисква акт на държавното управление за това, твърдяха тогава от гражданските сдружения, оспорващи плана.

Последваха закани

към двама от гражданските деятели – арх. Калина Павлова и Николай Цветков, за които те оповестиха обществено.

През май 2010 година се оказа, че през главата на тогавашния районен министър Росен Плевнелиев Районната дирекция " Национален строителен надзор " (РДНСК) и основният проектант на Варна са издали пет позволения за строителство в противоречивите терени. Стигна се до там, че по този мотив Плевнелиев даже обществено изиска оставката на някогашния варненски кмет Кирил Йорданов, който единствено година по-късно ГЕРБ номинира за четвърти следващ мандат.

Проблемите с издадените позволения бяха свързани с обстоятелството, че терените, продадени на " Холдинг Варна ", попадаха в

зона с наложена строителна възбрана

поради свлачищни и корозионни процеси, наложена със заповед още от служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 година За да бъде вдигната възбраната, бе належащо първо да се извърши подсилване на терените. То обаче изисква специфичен план, настрана позволение за градеж и координиране с министъра на районното развиване и благоустройството, каквито са условията на Закона за устройство на територията.

За да отбрани договорката и издадените позволения, " Холдинг Варна " извърши укрепването на терените постфактум, а неофициалното пояснение за това бе, че компанията е имала потребност нужда от строителните позволения като " гаранция " за възможните си вложения.

След продажбата терените, на които би трябвало да бъде осъществен планът " Алея първа ", бяха извадени от територията на Морската градина във Варна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР