Общинският съвет в Пловдив ще решава на утрешната сесия дали

...
Общинският съвет в Пловдив ще решава на утрешната сесия дали
Коментари Харесай

Общинските съветници решават дали да приемат Белащица в Плов...

Общинският съвет в Пловдив ще взема решение на утрешната сесия дали да промени административните си граници и да одобри в състава на община Пловдив село Белащица, в случай че референдум за излизането от община Родопи покаже позитивен резултат.

В локалния парламент е импортирана подписка от инициативния комитет с ръководител Павел Гимишев  за осъществяване на референдум „ Искате ли село Белащица, запазвайки статута на село, да се отдели от община Родопи и да се причисли към община Пловдив? ”.

Подписката е подкрепена от 490 поданици на Белащица, което е над 25 % от гласоподавателите, както изисква законът за осъществяване на референдум. Сред претекстовете за излизане от състава на община Родопи са посочени прекъсване на кариерната активност, повече вложения в развиването на селото, достъп до постоянен и първокласен превоз, до обществени услуги, възстановяване на образованието, развиване на туризъм. 

Към документите е приложено и позитивното мнение на кмета на община Родопи Павел Михайлов, който смята, че с провеждането на референдум се съблюдават конституционните права на жителите. 

Законът за административно – териториалното устройство изисква Общинският съвет в Пловдив да се произнесе дали да промени границите на общината. Председателят на локалния парламент Александър Държиков предлага съветниците да гласоподават за приемане на Белащица в състава на община Пловдив, като акцентира, че тази смяна ще даде опция за възстановяване на изискванията на живот в селото.

Държиков добавя, че и община Пловдив има интерес от присъединение на  нови общински терени с оглед привличане на вложения. На една от последните сесии Общинският съвет беше дал своя вот 200 000 лв. за планове на Белащица в бюджета на община Пловдив  за идната година. 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР