Общинският културен институт (музей) в Бяла откри нова временна изложба

...
Общинският културен институт (музей) в Бяла откри нова временна изложба
Коментари Харесай

Музеят в Бяла представя нова изложба за лозарството и винопроизводството в региона

Общинският културен институт (музей) в Бяла откри нова краткотрайна галерия отдадена на лозарските обичаи и винопроизводството в района на община Бяла.

Изложбата е с времеви обсег от Античността до края на XX век и засвидетелства съхранените антични обичаи в развъждането на лозя и производството на вино, с които Беленският край е прочут, с

Акцентът на изложбата са винени бутилки и етикети на виновност създавани във Варненския край през XIX век, общително заети за задачата на изложбата от персоналната сбирка на историка и археолог Александър Минчев.

Представени са и антични съдове и предмети за предпазване и търговия на вино, както и доста рядка керамична бъклица от VI век, открити при научните изследвания на Античната цитадела на нос Св. Атанас край Бяла. Изложбата включва още и фотоси, документи, и вестници от началото на XX век с известната тогава устременост към трезвеност.

Събитието бе публично намерено през днешния ден от 11:00 часа в залата за краткотрайни изложения на музея в град Бяла. Присъстваха кметът на общината инж. Пеньо Ненов, шефът на музея Деян Янчев, варненските археолози доцент доктор Валери Йотов и Александър Минчев, видни локални жители и общественици, както и многочислени винопроизводители и фенове.

Изложбата може да бъде прегледана всеки ден от 9:00 до 17:00 часа в музея в град Бяла. Входът е свободен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР