Общинските съветници в Гърмен са сред малкото в страната, които

...
Общинските съветници в Гърмен са сред малкото в страната, които
Коментари Харесай

Селските съветници с щедри пътни добавки за всяко отскачане до Гърмен

Общинските съветници в Гърмен са измежду дребното в страната, които с изключение на месечно заплащане за присъединяване в сесии и непрекъснати комисии получават и пътни, с цел да стигнат до Гърмен. Обикновено това се случва 2 пъти месечно – един път на сесия и един път за съвещание в непрекъсната комисия, само че „ пътните “ им се поставят още за всяко едно присъединяване в съвещание на изключителни и краткотрайни комисии, както и за присъединяване в комисии по осъществяване на търгове от Общинска администрация – Гърмен, написа struma.bg.

Освен това общинският бюджет заплаща повече от обилно, с цел да могат съветниците да си правят работата, за която другояче вземат 70% от междинната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие.

Решението да се подтикват по този метод локалните парламентаристи е от години, само че на последната сесия те получиха обилно нарастване на размера на тази помощ, която също така много разшири и обсега си.

Най-много пари за пътни получават съветниците от с. Рибново, които за всяко идване до Гърмен, който е на 21 км от селото им, вземат по 27 лева, или близо по левче на километър.

Съветниците от с. Крушево са с пътни от 16 лева на отиване до Гърмен и назад, 13 лева са избрани за с. Долно Дряново, 12 лева – за с. Скребатно, 10 лева е за с. Хвостяне, по 9 лева за всяко пътешестване до Гърмен получават локалните парламентаристи от Огняново и Дъбница, а минимум – 8 лева, са избрани за с. Дебрен. Като цяло парите са повече, в сравнение с ще са им нужни за гориво на колите.

Извън тези заплащания общинските съветници получават и по 30 лева за всяко присъединяване в търг и съвещание на изключителна и краткотрайна комисия към Общински съвет.

Единственото условие за приемане на тези суми е съветникът да се разпише в присъствената книга на съответната комисия, а ръководителят на Общински съвет да удостовери и със собствен автограф, че той се е мярнал на съвещанието.

Междувременно съветниците от селата сега са много обезпокоени за тези си надбавки поради втория автограф. Както съобщихме, при започване на месеца ръководителят на Общински съвет – Гърмен Денислав Шенгов подаде оставка, афектиран, че без претекст 3-ма негови сътрудниците изтеглиха от дневния ред на сесията предлагането си той към този момент да не е ръководител на 4 часа, а на цялостен работен ден, с цел да получава и цялостната заплата, избрана за поста. Предложението бе, тъй като Шенгов изненадващо остана без главната си заплата – уволниха го като шеф на „ ДГС Гърмен”.

Въпреки че оставката още не е прегледана на сесия на Общински съвет, съгласно ЗМСМА Шенгов към този момент не е ръководител. По тази причина Движение за права и свободи стартира срещи с останалите политически сили в локалния парламент, с цел да се спрат на една обща кандидатура и да не се стигне при гласуването до разводняване на гласове. Първата среща е планувана със съветниците от ГЕРБ за през днешния ден. В взаимозависимост от хода на договарянията кметът Феим Иса е в подготвеност да свика идната седмица изключителна сесия, на която да бъде определен нов ръководител на Общински съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР