Общинските съветници приеха Бюджет 2024 г. на Община Благоевград днес

...
Общинските съветници приеха Бюджет 2024 г. на Община Благоевград днес
Коментари Харесай

Общински съвет прие Бюджет 2024 година на Община Благоевград

Общинските съветници одобриха Бюджет 2024 година на Община Благоевград през днешния ден на изключително съвещание.

Гласувани и постановени бяха 10 решения.

Заседанието стартира с приемане на предлагането на кмета на Общината Методи Байкушев, по отношение на Стратегия за ръководство на общинската благосъстоятелност на Община Благоевград за интервала 2023 - 2027 година.

Местния парламент даде позитивен избор по предложенията за изменение на общата бройка и конструкция на общинска администрация и приемане на Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцелите – общинска благосъстоятелност на Община Благоевград за 2024 година, които бяха докладвани от госпожа Антоанета Богданова – ръководител на Комисия по стопанска система, капиталово поощряване и жилищна политика.

С 36 гласа „ ЗА “, 2- „ Против “ и 0- „ Въздържал се “ общинските съветници одобриха бюджета, Плана за финансиране на финансовите разноски за 2024 година и обновена бюджетна прогноза за локалните действия за интервала 2025 година - 2026 година на Община Благоевград.

Според макрорамката за локални действия ще бъде в размер на 45 785 337 лева при 40 783 428 лева за 2023 година. Приходите от налозите се чака да бъдат в размер на 14 550 000 лева

Общинските съветници одобриха предложение на кмета Байкушев за обезпечаване на 30 000 лева за Четвърто ОУ в кв. „ Грамада “ за деца в неравностойно състояние (деца с аутизъм) по молба на шефа на образователното заведение.

Председателят на локалния парламент, господин Радослав Тасков, показа Програмата за цели в активността на Общински съвет Благоевград за мандат 2023-2027г. и изрече признателност към всички групи, които са създали съответни оферти, включени в програмата.

„ Документът е обстоен и дава отговор на законовите условия. В него заложихме неща, които са значими за развиването на Благоевград “, сподели още той.

По думите му програмата се основава на общите критерии за специфика, измеримост, осъществимост и реалистичност съгласно ресурсите и периода на сегашния мандат. Съобразена с действителната икономическа и обществена обстановка, настоящото положението на общинските финанси, както и финансовите отговорности на община Благоевград.

Програмата за цели в активността на Общински съвет Благоевград е на съществени точки, разширени и разграничени в категории. Сред главните цели, включени в програмата са: Върховенство на закона; Ефективност, предвидимост и гласност в процеса на взимане на решения; Налагане на обучение, просвета, спорт и екология като предпочитани области в развитието; Гарантиране самостоятелните права на всеки жител в общината; Социална отговорност, отбрана от дискриминация и приобщаване на рискови групи в общността; Създаване на качествена и сигурна среда за живот и работа; Стимулиране на капиталовите процеси и ускорено икономическо развиване и други

Общинските съветници гласоподаваха позитивно и за предлагането за обезпечаване на средства за застраховане на дежурствата на денонощните аптеки за 2024 година, както и по отношение на подаяние в интерес на Първо РУ-Благоевград на движима движимост – частна общинска благосъстоятелност, представляваща моторно транспортно средство – лек автомобил марка: МАЗДА /MAZDA/, модел: ЦХ 7/CX7 с регистрационен номер Е9378НМ, нужен за потребностите на полицейските и младши полицейски инспектори по териториално обслужване при Първо районно управление (на МВР) – Благоевград.

С 30 гласа „ ЗА “ локалните парламентаристи одобриха предлагането на кмета Байкушев за промяна на шефа на Общинско сдружение „ Благоевград Еко Транспорт “. На мястото на Мирослав Кюпов - поста краткотраен шеф на сдружение заема Александър Коюмждиев- началник „ Транспорт “ в Общинско дружество „ Чистота “.

След привършване на дневния ред, ръководителят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков закри днешното изключително съвещание.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР