Общинските съветници от Има такъв народ“ са внесли в пловдивския

...
Общинските съветници от Има такъв народ“ са внесли в пловдивския
Коментари Харесай

За или против демонтажа на Альоша? Въпросът вероятно ще се реши на референдум

Общинските съветници от „ ИТН “ са внесли в пловдивския общински съвет предложение за осъществяване на локален референдум за ориста на руския монумент " Альоша ", заяви пловдивският уебсайт.

Това се е случило директно откакто съветниците Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България ” в локалния парламент, предложиха монументът да бъде демонтиран по образеца на Паметника на руската войска в София, и изместен до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство.
Предложението на Славенски и Чепилски включва още реализиране на архитектурен конкурс за реставрация, облагородяване и реституция на пространството на върха на тепето Бунарджик, на което се извисява статуята на руски боец.
Въпросът, който съветниците от Има Такъв Народ оферират за допитване до жителите, е дефиниран по следния метод: „ Да бъде ли осъществено пренасяне на паметника на руската войска, по–известен като „ Альоша “, издигащ се на върха на рид Бунарджик в Пловдив? “

Предложението за референдум сега се гледа от непрекъснатите комисии в общинския съвет дружно с контрапредложението на Славенски и Чепилски. Следващото съвещание на локалния парламент е в средата на януари.

Идеята за демонтажа на " Альоша " не е нова - в края на предходната година общинската съветничка от “Демократична България ” Веселина Александрова разгласи желанието на групата от ПП-ДБ за промяна на пространството, където се намира той.

Паметникът на Съветската войска " Альоша " е публично открит през 1957 година на върха на хълма Бунарджик - едно от тепетата на Пловдив. Представлява гранитна скулптура с височина 10,5 м на руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу.

Очаква се проекторешението за допитването да получи огромна поддръжка в локалния парламент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР