Общинските съветници от групата на БСП за България внесоха доклад

...
Общинските съветници от групата на БСП за България внесоха доклад
Коментари Харесай

БСП връща картата за една линия с доклад пред СОС

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " внесоха отчет в СОС с оферти за промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичен градски превоз на територията на Столична община, призната с решение от 21 юли 2022 година

Голяма част от тях те упорстваха да намерят място в Наредбата още при разискването на отчета на сесията през лятото на предходната година, само че предложенията им бяха отхвърлени от ръководещото болшинство в Столичния общински съвет.

Сред най-важните промени, желани от Българска социалистическа партия, са запазването на цена от 1,60 лева на билета, продаван от водача на транспортното средство, връщането на едномесечната карта за една линия и талона за 10 еднократни пътувания, както и отпадане на санкцията за валидация.

" При приемането на Наредбата на 21 юли 2022 година в стопански проект не бяха регистрирани и съобразени финансови отстъпки, дадени с обособени транспортни документи, които във времето ускориха желанията на жителите на столицата към тях, пишат съветниците от Българска социалистическа партия в отчета.

Така да вземем за пример картата за една линия с цена 23 лв. за месец, която с изключение на комфортна, заради опциите за прилагане и на други транспортни средства в общите сектори на мрежата, стана желана и заради заложения по-голям % отстъпка. Същото се отнася и за картата за метро, с цена от 35 лв.. За по-редките и инцидентни пътувания талонът за 10 еднократни пътувания за един пасажер също се наложи като положително решение.

Не беше регистрирано в задоволителна степен и че новите софтуерни решения ще затруднят част от столичани при прилагане на всеобщия публичен превоз, което дружно с отпадане на дадени привилегии предстоящо срещна тяхното всеобщо отрицание ". 

Общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия регистрират поддръжката на столичани за въвеждането на електронни транспортни документи в публичния превоз и по-справедливо тарифиране, съгласно времето за пътешестване. " Същевременно обаче те считат, че измененията в Наредбата понижават опцията за избор на най-удобните и стопански преференциални транспортни документи за обособения пасажер, усилват цената на пътешестване, като усложняват системата за сдобиване с билети за пътешестване, означават още социалистите в СОС.

Особено остри възражения има по наложителното валидиране и съответното спомагателното таксуване с билет от 3 лв., при положение на неявяване на такава валидация. Това всъщност съставлява налагане на глоба даже и за жители, които са си закупили годишни карти за пътешестване ".

Според общинските съветници от Българска социалистическа партия, с премахването на опциите за избор на редица желани транспортни документи и с налагането на наложителната валидация, градският превоз вместо по-достъпен, по-удобен за пътешестване и съгласуван с самостоятелните потребности на жителите е  станал по-малко еластичен и от ден на ден насочващ потребителите към потребление на персонални коли за сметка на публичния превоз. 

" Въвеждането на времеви билет - " 30 плюс " и " 60 плюс " не е магическото решение за столичния градски превоз, както се показва от ЦГМ и управлението на Следствен отдел към окръжна прокуратура, означават още общинските съветници от Българска социалистическа партия.

В доста случаи потреблението на опцията за прехвърляне зависи от случайността заради нередовните написания, огромните шпации сред транспортните средства и тапите при пътуването. Времевият билет разрешава прехвърляне при съчетаването на по-кратък с дълъг маршрут, само че не и на дълъг с по-кратък маршрут, когато дългият маршрут е първи по време.

Например с билет за 30 минути може да се пътува с прехвърляне от центъра към периферията на града, само че от периферията до центъра, в някои случаи и скъпият 60-минутен билет няма да е задоволителен. Като да вземем за пример - от село Плана до метростанцията на " Г. М. Димитров " рейс №70 всекидневно пътува 65 минути, правейки невероятно потреблението, на който и да е смесен билет. В този смисъл, лимитираното време за пътешестване, прехвърляне и чекиране от 30 и 60 минути са извънредно незадоволителни, поради транспортната конюнктура в столицата.

Заблудата идва от някои статистически данни, че междинното време за едно пътешестване в София е 27 минути. В забележителен брой от случаите действителността е друга и времепътуването е в порядъка от 40 до 45 минути, което на процедура води към по-скъпия билет " 60 плюс ". Решение, съобразено с моментни задръжки в придвижването, които излизат отвън обсега на времевия билет " 30 плюс ", може да бъдат уредени при валидация с банкова карта.

При настъпване на такова събитие, пасажерът да валидира след 30-тата минута още веднъж, с което се задейства билет " 60 плюс ", а не втори билет " 30 плюс ". Това пътешестване в действителност ще може да се назова " мъдро " пътешестване с банкова карта и ще докара на практика до обикновено ползване на времевия билет " 60 плюс ".
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР