Общинските съветници от групата на БСП за България в СОС

...
Общинските съветници от групата на БСП за България в СОС
Коментари Харесай

БСП обжалва пред областния управител забраната за стари коли в центъра на София

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС подадоха тъжба до регионалния шеф на София - област Митко Михайлов против Наредбата за основаване на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на територията на Столична община, която беше призната на последната за годината сесия на съвета на 15-ти декември. В жалбата съветниците от Българска социалистическа партия упорстват регионалният шеф да я върне за ново разискване в СОС, поради нейната незаконност и несъгласие с материалноправните правила.

Нарушени са и разпореждания от Закона за електронното ръководство, както и правилото на равнопоставеност заради неоправданата дерогация на наложените с Наредбата ограничавания във връзка с транспортни средства, които са благосъстоятелност на общината, страната и бизнеса, безапелационни са от Българска социалистическа партия.

" Още по време на разискването на отчета за тази Наредба декларирахме, че тя е неефективна и има по-скоро пиар резултат, а ограниченията в нея в огромна степен са дискриминационни ", разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. И добави: " Но сътрудниците от " тематичната коалиция " ГЕРБ-СДС и Демократична България взеха решение да санкционират по-бедните софиянци. За да предотвратим това, взехме решение да апелираме пред регионалния шеф и през днешния ден го направихме. Вярвам, че той ще вземе поради посочените от нас причини в жалбата и ще върне Наредбата за ново разискване в СОС ".

Общинските съветници от Българска социалистическа партия показват в жалбата, че няма даже опит за разбор за въздействието на новите правила от Наредбата върху всички поданици на Столична община, които несъмнено са заинтригувана страна. " Нещо повече, от анкета на Столична община, показана в претекстовете към Наредбата, излиза наяве, че 60% от пътуванията в София са трудови, " реализирани " най-много посредством автомобил, означават съветниците от Българска социалистическа партия в жалбата. - Там е посочено, че от тези, чиито МПС попадат в рестриктивните мерки, над 70% ще търсят обходни направления и едвам 20% ще преминат към градски превоз. Следователно налице е разминаване сред посочените претекстове и резултата от признатите правила. На процедура понижаване на нездравословните излъчвания няма да има, защото зоните на двата кръга заемат релативно дребен дял от територията на София, което няма да промени всъщност общия размер излъчвания. За сметка на това обаче ще следим съсредоточаване на нездравословни излъчвания в нови " горещи " точки, в прилежащите на кръговете елементи на града, където ще се реалокира автомобилният трафик, на " неразрешените автомолиби ", доколкото е ясно, че въздухът в София не може да бъде " териториално стеснен ".

По този метод, съгласно общинските съветници от Българска социалистическа партия, ще бъде реализиран безпричинно висок вредоносен резултат за огромна част от софиянци, което е и директно нарушаване на нормата на член 6, алинея 5 от Административнопроцесуален кодекс и ги слага в дискриминационни условия, по отношение на живеещите в центъра, оповестяват още от левицата.

От претекстовете към Наредбата не излиза наяве и на какъв принцип и след какъв разбор е избран обсегът на двете нискоемисионни зони в централните градски елементи, означават социалистите в жалбата. " От ежедневните информации за замърсяване на въздуха се вижда, че има квартали, като регион " Красна поляна " и " Младост ", кв. " Хиподрума " и други, в които фините прахови частици и нездравословните излъчвания са в пъти по-високи от тези в централната градска част ", настояват те.

" Общинските съветници от Българска социалистическа партия обръщат внимание и на обстоятелството, че Наредбата не се ползва за моторни транспортни средства със специфичен режим на придвижване и за такива, предопределени за осъществяване на публичен транспорт на пасажери. Тази норма на процедура слага общината, страната и бизнеса, които оперират с амортизирани и мощно замърсяващи транспортни средства, в привилегировано състояние, като дерогира рестриктивните мерки за тях ", означават още социалистите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР