Общинските съветници от групата на БСП за България в СОС

...
Общинските съветници от групата на БСП за България в СОС
Коментари Харесай

БСП отхвърли отчета на Фандъкова за изпълнение на програмата за подобряване качеството на въздуха в София

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС отхвърлиха годишния доклад на кмета Йорданка Фандъкова за осъществяването на Комплексната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за интервала 2021-2026 година. Социалистите гласоподаваха " срещу " отчета, който обаче беше признат с болшинството на ГЕРБ - 28 " за ", 24 " срещу " и двама въздържали се.

" Темата е извънредно значима, а докладът не е задоволителен, разяснява заместник-председателят на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков. - Три образеца ще дам в поддръжка на тази оценка. Първият е мярката, обвързвана със промяна на отоплителни уреди на твърдо гориво към екологични такива. Въпреки сериозния финансов запас от над 44 милиона лв., към края на 2021 година, за която се отнася докладът на кмета, едвам 751 отоплителни уреда са въведени в употреба, а има съвсем 6000 подадени заявки. В отчета на кмета е регистрирано че към май 2021 година е завършил първият стадий от плана. Външен съветник е направил изследване, направил е разбор на настройките на жителите, ползващи отоплителни уреди на твърдо гориво, провел е и осведомителна акция. Официално поискахме информация за този разбор, за който Следствен отдел към окръжна прокуратура е платила съвсем 2 милиона лв.. Към този миг не разполагаме с такава.

По-притеснителното е, че вследствие на разходването на тези средства, огромна част от жителите при стартирането на плана нямаха навременна информация. Твърдя това от персонална информация, получена от жители. По другия, по-малък план, който извършва Следствен отдел към окръжна прокуратура, от 125 уреда - 109 към този момент са закупени и конфигурирани. По огромния план, който разясних до момента, броят на уредите би трябвало да е над 6000. По него има доста сериозна закъснение, защото той завършва през октомври 2023-та година дружно с мандата на сегашния общински съвет ".

Вторият образец, който даде Альоша Даков, е обвързван с машинното метене на улични платна. " В програмата беше записано, че то би трябвало да бъде увеличено. А действително е намаляло с 10% през 2021 година. Това е напълно съответно несъблюдение на заложена цел в програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух ", сподели той.

Альоша Даков означи, че в мярка 67 от програмата при очакван запас от 14 400 000 лв. за залесяване, затревяване и облагородяване на междублокови пространства, през 2021 година са разходвани едвам 1 786 000 лв.. " Това е извънредно натоварващ въздуха с фини прахови частици източник, разяснява той. - Има редица други причини, които можем да дадем в поддръжка на нашето решение да не одобрим този доклад. Столична община дължи доста повече на жителите на София. И още нещо желая да отбележа - за поредна година автоматизираната измервателна станция в гъсто обитаем регион като " Надежда " регистрира превишение за брой дни с фини прахови частици над нормите. Ние от Българска социалистическа партия сме подготвени да работим градивно и да сме потребни. Правим го непрекъснато с съответните наши оферти по План сметката за чистотата. Истината е, че Следствен отдел към окръжна прокуратура разполага с задоволителен запас, нужно е единствено дейно ръководство ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР