Общинските съветници от ДСБ-Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, от

...
Общинските съветници от ДСБ-Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, от
Коментари Харесай

Официално: Предложиха паметникът "Альоша" в Пловдив да бъде премахнат

Общинските съветници от ДСБ-Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, от групата на " Продължаваме промяната-Демократична България ", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската войска " Альоша " да бъде изместен в период до края на 2024 година.
 
" Организацията на ДСБ-Пловдив от своето основаване през 2004 година има ясна и безапелационна позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние поддържаме това разбиране, тъй като заставаме на странатата на историческата истина и сме надълбоко уверени, че това е в полза на всички пловдивчани, а и на всички български жители ", съобщи Владимир Славенски, който е и водач на локалната организация на ДСБ.
 
В плана на решение се предлага паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към " Альоша ". Общинските съветници акцентират, че сега това пространство е в занемарено положение и че би трябвало да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.
 
" Паметникът " Альоша ", както пловдивските генерации назовават монумента на върха на Бунарджика, се отличава мощно от другите монументи в града ни със своя голям растеж и мащаб.
 
" Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив - изключително, в случай че го съпоставим с паметниците на бележитите български национални герои, взели участие в национално-освободителните ни битки през XIX и XX век. Повечето останали монументи, барелефи или паметни плочи, въпреки и скромни по мярка, носят доста по-силно националния дух и просвета. " Альоша " е плод на времената, в които е издигнат. А и неговият мащаб и превес над другите монументи демонстрират безпрекословната власт на Съюз на съветските социалистически републики над България в тоталитарния интервал ", добавя Йоно Чепилски.
 
В доводите за решението се акцентира още, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото  национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР