Общинските съветници от БСП в СОС предлагат такса смет за

...
Общинските съветници от БСП в СОС предлагат такса смет за
Коментари Харесай

БСП предлага такса смет за софиянци да бъде намалена с 10%

Общинските съветници от Българска социалистическа партия в СОС оферират такса боклук за софиянци през идната година да бъде понижена с 10%. Това заяви заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет от групата на социалистите Иван Таков.

" Има метод това да се случи. За последните 5 години Столична община е събрала от софиянци 115 милиона лв. повече, в сравнение с е изразходвала за действия по чистотата, изясни той. - Както е известно, парите, събирани от такса боклук, може да бъдат разходвани само и единствено за действия по чистотата. Управляващите в Столична община обаче не се преценяват с това изискване. По тази причина и предходната година, и тази предлагаме такса боклук за столичани да бъде понижена с 10%. Аргументирахме се и със напълно точни калкулации и сметки. Показахме образно, че това може да се случи. За да не харчат ръководещите парите на софиянци от такса боклук за други действия, неизвестно какви тъкмо ".

Иван Таков означи, че за последните 10 години средствата за непорочност в София са били увеличени с над 60%, само че столицата никога не е с 60% по-чиста. " За 2019 година е планувана рекордна сума в проект сметката за непорочност - 206 милиона лв., разяснява заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет към СОС. - Затова настояваме бюджетът за миене на улици в града да бъде сензитивно повишен. Това има напълно директно отношение и с чистотата на въздуха - един доста сериозен проблем за София, с който по този начин и не могат да се оправят ръководещите ".

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова изрече отвращение от обстоятелството, че столичният градоначалник Йорданка Фандъкова и заместник-кметът в сектор " Финанси " Дончо Барбалов не участваха на сесията през днешния ден, на която беше обсъждана и гласувана проект сметката за чистотата.

" Явно те избраха да събират аплодисменти около стартирането на трамваите по ул. " Граф Игнатиев " и по тази причина ги нямаше. Само допускам, тъй като никой не счете за належащо да изясни тяхното неявяване от сесията, разяснява Милка Христова. - Разбирам нуждата от саниране на имиджа на Столична община след поредицата от неблагополучия с ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", само че с сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия не одобряваме сходно неявяване, когато на сесията се преглежда толкоз значим за града отчет, като този с проект сметката по чистотата. Ние не го подкрепихме. Една от аргументите за това е, че за поредна година такса боклук за физически лица ще бъде определяна на база данъчна оценка на парцела, а не на база количество създаден отпадък. Това е извънредно незаслужено. Оказва се, че самичък човек, живеещ в огромен апартамент, ще заплаща по-висока такса боклук в сравнение с многолюдно семейство в гарсониера ".

Милка Христова добави, че с сътрудниците й от Българска социалистическа партия няма по какъв начин да поддържат проект сметка, голяма част от средствата на която изтичат в по този начин наречените " външни оператори ". " По наше гледище през 2016 година кметът Йорданка Фандъкова даде едно заричане, което по този начин и не извърши, а точно - Столична община да стартира сама да провежда дейностите по чистотата, по транспортиране и оползотворяване на отпадъците, напомни заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия. - В момента тази активност се прави главно от външни оператори, в чиито джобове обичайно изтича голяма част от събраните средства от такса боклук от софиянци. В момента имаме едно общинско сдружение - " Чистота Искър ", което чисти единствено три региона. От Столична община, без социална поръчка, то получава 9 милиона лв.. 7 милиона от тях това сдружение ги дава на външен оператор, защото му е превъзложило да извършва действия. При сходно отношение и политика, не може да чакаме парите да бъдат употребявани дейно и транспарантно. Затова сме безапелационни, че Столична община не би трябвало да аутсорсва тази извънредно значима услуга, а е длъжна да сътвори лично общинско сдружение или да укрепи съществуващото, с цел да прави тези действия ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР