Общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за

...
Общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за
Коментари Харесай

Общинските болници искат помощ от държавата, нямат ресурс за лечение на пациенти с COVID-19


Общинските лечебни заведения в страната не разполагат с нужния запас за лекуване на заболели с ковид, сигнализират от Националното съдружие на общините (НСОРБ). В писмо до здравния министър Кирил Ананиев и Националния действен щаб сдружението упорства за поддръжка при преструктурирането на общинските лечебни заведения за потребностите на пациенти с Covid-19.

От НСОРБ твърдят, че кметовете по места към този момент са подхванали дейности за ремонт и съоръжение на общинските лечебни заведения. Оттам показват, че в 79 общински лечебни заведения са обособени 233 кревати за интензивно лекуване и наблюдаване на пациенти с Covid-19, а 2908 кревати са обезпечени за заболели без затруднения. Почти всички общини са разкрили акции за поддръжка, защото в локалните бюджети не са планувани средства за редица от нужните действия в изискванията на изключителното състояние.

От сдружението показват, че наблюдават деликатно постъпващата информация от общините и към този момент разполагат с ясни заключения за проблемите, свързани с преструктурирането на общинските лечебни заведения.

Най-сериозни компликации провокира неналичието на задоволително квалифицирани експерти. В момента общинските лечебни заведения работят с най-малко личен състав, огромна част от който е пенсионери - рискова група за новия ковид.

Друг проблем е дефицитът на профилирана здравна инсталация и съоръжение. От НСОРБ показват още, че на процедура е невероятно на всички места и в цялостен размер да бъде реализирано сходство с условията на медицински стандарт " Инфекциозни заболявания ".

От сдружението се обръщат към здравния министър и към Националния действен щаб с предложение част от ресурса по Оперативните стратегии " Развитие на човешките запаси “и " Региони в напредък “за възстановяване на потенциала на здравната система да бъде ориентиран и към общинските лечебни заведения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР