Общински шеф сезира прокуратурата за престъпни действия на кмета на

...
Общински шеф сезира прокуратурата за престъпни действия на кмета на
Коментари Харесай

Заради фирма, тровеща Перник: Общински шеф даде кмета Владимиров на прокурор

Общински началник сезира прокуратурата за незаконни дейности на кмета на Перник Станислав Владимиров и компания „ Тера Корп “ ЕООД, довели до тежко замърсяване на въздуха в детските градини в региона.

Това излиза наяве от сигнал, изпратен до районна прокуратура в Перник. В него шефът на общинарите от Българска социалистическа партия Кирил Леонов разказва в детайлности абсурда. От документа излиза наяве, че съгласно контракт, подписан от кмета Владимиров и „ Тера Корп “ ЕООД, компанията би трябвало да доставя газьол на стойност 253 440 лв..

Вместо това обаче „ Тера Корп “ ЕООД доставя тежко гориво, което към този момент трета година се употребява за отопление на детските градини в Перник. Скандалът към този момент се появи и в няколко централни медии.

Разликата сред газьол и тежко гориво е както в цената, по този начин и в качеството. Газьолът е с по-висок данък, тъй като е екологино чист, а тежкото гориво е по-евтино, тъй като е непречистено и замърсява околната среда.

„ Съдържанието на сяра в тежкото гориво е в пъти по високо от газьола. При газьола е под 0.1%, до момента в който при тежкото гориво наличието на сяра и нездравословни частици е над 1 %. При горене замърсява въздуха и вреди на здравето на популацията. Още повече, че в тази ситуация става въпрос за деца в детски градини “, написа Кирил Леонов до прокуратурата.

На пръв взор кметът не е направил нищо неправилно, тъй като съгласно борсов контракт със Софийска стокова борса, доставката е на газьол за промишлени и комунални цели. Съпътсващи документи обаче разобличават Владимиров. „ Според акцизен данъчен документ, експедиционна записка, фактури, декларация за сходство на качеството на течните горива и други, става явно, че доставяното гориво не е газьол, а тежко гориво “, написа още общинарят. Той е безапелационен, че с тези дейности община Перник и „ Тера Корп “ ЕООД нарушават жестоко както българското, по този начин и европейското законодателство.

„ Целенасочено се ощетява държавния бюджет и пернишките данъкоплатци. Перничани и техните деца дишат мръсния въздух от употребяваното тежко гориво със знанието и съдействието на кмета на община Перник “, написа Леонов и моли прокуратурата да извърши „ инстанционен надзор за осъществените незаконни дейния “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР