Общински съветници от СЕК сигнализираха с писмо до медиите за

...
Общински съветници от СЕК сигнализираха с писмо до медиите за
Коментари Харесай

ПП СЕК за Бюджет 2024 на Бургас: Прави се на тъмно и без опозицията

Общински съветници от СЕК алармираха с писмо до медиите за загадка среща за разискване на Бюджет 2024 на Община Бургас. В публикувано известие от партията упрекват локалната власт в задкулисие и липса на бистрота:

" В стила на политически наблюдаващ, разказващ за тайните покупко-продажби в локалната власт, една загадка среща за разискване на Бюджет 2024 на Община Бургас провокира следващото съмнение в неналичието на бистрота. Срещата, проведена от ръководещото болшинство от ГЕРБ и помощници, бе затворена за медии, само че също и за някои общински съветници. Въпреки, че се организираше в залата на Общинския съвет на нея бяха поканени единствено определени общински съветници и представители на локалната администрация.

Изключването на опозиционните партии " Средна европейска класа " (СЕК), " Продължаваме Промяната " и " Възраждане ", повдига съществени въпроси по отношение на демократичните процеси в Oбщина Бургас. Тази обстановка подтиква към размисли за неравнопоставеността, непрозрачността и евентуалната операция в процеса на взимане на решения в локалния парламент.

„ Противно на формалните изказвания за бистрота и неприкритост при ръководството на Община Бургас, тази среща изглеждаше, като опит за събиране на поддръжка измежду избрани общински съветници, като в същото време се изключва сериозният глас на опозицията. Такива дейности пораждат въпроси за действителната цел на срещата и дали не е била предопределена за авансово разискване на бюджетни разноски и систематизиране на ресурсите в интерес на избрани политически групи. ” – разясниха съветниците от Средна европейска класа.

„ Председателят на Общински съвет-Бургас Михаил Хаджиянев съобщи, че опозицията не е била особено поканена, само че е добре пристигнала на срещата. Това изказване оставя усещането за опит да се замаже и избегне директното изключване на опозицията, макар че обстоятелствата приказват тъкмо противоположното.‘‘ – разяснява Иван Иванов общински консултант от СЕК, който добави че: „ Поканените участниците на срещата са били тези общински съветници, които са подкрепили нарастването на такса битови боклуци и синя зона с 30%. “

„ Този случай демонстрира проблемите в ръководството на общината и потребността от повече неприкритост и равнопоставеност в присъединяване на всички политически сили в основните полемики. От тук нататък ще предстой публично разискване на бюджета с жителите, което по предписание би трябвало да предлага опция за повече бистрота и ангажиране на необятен кръг заинтригувани страни. За страдание доста постоянно даже и тези публични разисквания се вършат по метод, който оптимално да затруднят жителите на общината. През годините е имало случай, в който проектобюджета се разгласява малко преди самото разискване или въобще не се разгласяват елементи от него. Също по този начин доста постоянно срещите се вършат в неловко за жителите време. Включително в работни часове, което в допълнение затруднява искащите да участват. Да не приказваме за разисквания и срещи в залата на Общинския съвет, в които въобще не са известени всички общински съветници. Ние сме твърдо срещу тези порочни практики и ще продължим да се борим против тях и да ги осветяваме “ – разяснява Стоян Царев, зам. ръководител на Средна европейска класа.

Този случай загатва за динамичността на властта в Община Бургас, осветлявайки евентуалните секрети срещи и сделки, които подкопават основите на демократичното ръководство и равнопоставеността на политическите партии в процеса на взимане на решения, пишат още от Политическа партия СЕК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР