Общински съвет –Ямбол гласува приемането на Общинска програма за мерките

...
Общински съвет –Ямбол гласува приемането на Общинска програма за мерките
Коментари Харесай

Общинските съветници в Ямбол приеха Общинска програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби и гласуваха създаването на Общинско предприятие „Чистота“

Общински съвет –Ямбол гласоподава приемането на Общинска стратегия за ограниченията за протекция на деца с изявени способности.

В осъществяване на член 12, алинея 2 от Наредба за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности /НУРОЗДИД/ в региона на науката, изкуството и спорта, в сходство с член 5а, т. 1, 2 и З от Закона за протекция на детето и Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения през 2022 година, Община Ямбол създаде годишната Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения.
Закрилата на деца с изявени способности е система от ограничения за гарантиране на развиването на дарбите на децата, която им обезпечава финансово подкрепяне и благоприятни условия за изява. Право на протекция по Наредбата има всяко дете с изявени способности в региона на науката, изкуството и спорта.
Закрилата и насърчаването на надарени деца включва стимулиране на деца до 18-годишна възраст посредством даване на 12-месечна стипендия в размер на 135 лв. месечно.
Средствата за осъществяване на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от общински учебни заведения, които се отпускат на възпитаници от VIII – клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на народен или интернационален конкурс, олимпиада или съревнование, се дават в общините с разпореждане на Министерския съвет, въз основа на стимулирано искане от кмета на общината до съответния министър и приложена информация според Приложение №1 от Наредбата.
За възпитаници от общински учебни заведения на територията на град Ямбол искане за даване на протекция на деца с изявени способности се подава до кмета на община Ямбол. Закрилата на деца с изявени способности се дава по искане на детето или на родител, настойник/попечител, лице, полагащо грижи за него.
Мотивираното искане се попълня по пример, според Приложение към член 13, алинея 2 от НУРОЗДИД. Прилагат се и следните документи:
1. копие от удостоверението за раждане или персонална карта на детето;
2. документ, удостоверяващ класиране или извоювана награда;
З. служебна записка, издадена от учебното заведение, удостоверяваща, че детето е ученик;
4. служебна записка, издадена от спортния клуб, удостоверяваща, че ученикът не е със спрени спортни права.
Комплектът документи се подава в едномесечен период от пораждане на основанието и се завежда в деловодството на Общината. При пропускане на инструкции период по справедливи аргументи, ученикът не губи правото си на стипендия, ако съобщи настояването си в границите на календарната година.
Исканията за даване на протекция се преглеждат в период от 10 дни след края на всяко тримесечие.
При взимане на решение за даване на протекция на деца с изявени способности, кметът на общината се подкрепя от експертно-консултативна комисия, назначена с негова заповед. След разискването на документите комисията в тридневен период показва протокола от работата си на кмета на общината, дружно с стимулирано предложение за всяко едно от постъпилите претенции. Стипендия се дава със Заповед на кмета след разглеждане от съответната експертно-консултативна комисия.
Всеки възпитаник има право да получава единствено една стипендия по реда на НУРОЗДИД, на съображение закон или акт на Министерски съвет.
Когато ученикът дава отговор на изискванията за приемане на различен тип стипендия, той попълня декларация, че ще получава единствено една стипендия по желание.
Предоставянето на протекция по Наредбата се отразява в Дневник за записване на децата с изявени способности, на които е предоставена протекция. Дневникът се води и съхранява от отдел „ Хуманитарни действия “ в Община Ямбол.
Финансовото подкрепяне за ограниченията за протекция на деца с изявени способности за всяко дете се опуска еднократно за календарната година.
Общинските съветници гласоподаваха и смяната на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Ямбол, касаеща таксата за прилагане на детска кухня, която се трансформира от 1,80 лв. на 2,40 лв. дневно.
Тази точка от дневния ред провокира разгорещени диспути, които доведоха до напускането на залата на част от общинските съветници.
Общински съвет-Ямбол гласоподава и за основаването на Общинско дружество „ Чистота “, което ще обезпечи по-ефективна организация на работа и надзор на осъществяването на дейностите, нараснало качество на предоставяните на жителите услуги и понижаване на разноските за разчистване на града.
Общинските съветници не одобриха предлагането на кмета по отношение на смяната на бюджета на Община Ямбол, касаещо създаване на система за видеонаблюдение в предпазеното жилище за лица с умствена назадничавост и центровете за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания, закупуване на две порти за игрище „ Юнак “, на стерилизатори за детски градини, както и за реализиране на инфраструктурни планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР