Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят

...
Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят
Коментари Харесай

Болниците нямат пари за по-високи заплати

Общински, държавни и частни лечебни заведения няма да могат да обезпечат началните заплати, заложени в Колективния трудов контракт (КТД), в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки, предпредиха през вчерашния ден представители на сдруженията на съответните здравни заведения. В контракта са указани началните съществени заплати. В взаимозависимост от лечебното заведение се планува шеф на клиника да получава не по-малко от 2200 - 2500 лева, шеф на поделение - не по-малко от 2100 - 2300 лева, доктор с две специалности - 2050 - 2200 лева, доктор с една компетентност - 2000 - 2100 лева, доктор без компетентност - 1900 - 2000 лева, основна здравна сестра - 1550 - 1650 лева, старша здравна сестра - 1500 - 1550 лева, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, асистент фармацевти - 1450 - 1500 лева, санитари - 910 лева.  
Преди дни от Надзорния съвет на НЗОК предложиха след подписването на новия рамков контракт, да се даде шестмесечен гратисен интервал на лечебните заведения, с цел да могат да обезпечат тези суми за работещите.
Този КТД не е подписан от всички страни, а тези, които го подписаха не са хора от нашия отрасъл, съобщи доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България. По думите му не е изработен разбор, с който да се покаже дали заложените начални заплати са постижими. Ние  би трябвало да ги осигурим с доходи, които сме имали преди една-две години, разясни той и напомни, че режийните разходи за лечебните заведения и пазаруването на консумативи към този момент са с по-високи цени. По думите му, в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки, няма от кое място да се обезпечат средства за плануваните заплати. Категорично срещу бяхме заплатите в КТД да се обвързват с Националния рамков контракт, по който лекарите работят, разясни доктор Тотев.
" Агонията за общинските лечебни заведения продължава повече от 15 години. Многократно сме предложили решения за тях, само че към този момент не мога да предложа нищо рационално, тъй като в този момент каквото и да вършим, би трябвало да запушваме дупки ", изясни той.
В този бюджет няма задоволително пари, с цел да се покачат цените на клиничните пътеки, съобщи доктор Васислав Петров, ръководител на Националното съдружие на регионалните лечебни заведения. По думите му концепцията от предходната година клиничните пътеки да се покачат с 18% не се е осъществила. Ако това се беше случило, всички регионални и по-големите общински лечебни заведения щяха да имат задоволително средства, с цел да покачат началните заплати, разясни доктор Петров.
ДУМА напомня, че през януари т. година Народно събрание одобри законови промени, съгласно които Министерство на здравеопазването ще може да финансира областните  лечебни заведения за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и оперативни разноски за обезпечаване на ток, вода, парно. В обсега на наредбата попадат 26 здравни заведения със смесено държавно и общинско присъединяване и една болница със 100% държавно присъединяване в капитала.
Тубдиспансерът във Варна е пред закриване > Белодробната болница във Варна всеки момента може да бъде закрита поради насъбрани отговорности, които не може да разплати. Взето е решение документите да бъде изпратена на здравното министерство с покана към министър Хинков да посети персонално Варна, с цел да се запознае с казуса и разновидностите за решаването му.
Д-р Христо Ганчев, шеф на здравното заведение, заяви, че отговорности му сега са 190 000 лв..
От Община Варна отхвърлят да ги платят с оправданието, че за последните 10 години са превели 4,5 млн. лв. за покриване на отговорности. Според локалната власт тази процедура не може да продължава и показват, че базата, в която е настанена белодробната болница е общинска, само че активността и финансирането й са държавна отговорност.
Като опция Община Варна предлага закриването й, за което има към този момент две решения на Общински съвет. 18-те пациенти, които се лекуват в тубдиспансера ще би трябвало да бъдат изпратени в профилирани здравни заведения от прилежащи региони, най-близкият от които е Бургас. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР