Общините ще определят размера на отстъпкитеДанъците на 3,4 млн. автомобила

...
Общините ще определят размера на отстъпкитеДанъците на 3,4 млн. автомобила
Коментари Харесай

Вдигат данъците на 3,4 милиона автомобила над 5 години

Общините ще дефинират размера на отстъпките


Данъците на 3,4 млн. автомобила на възраст над 5 години ще бъдат нараснали от 2019 година Това гласи пакетът от промени в данъчните закони, който беше разискван от работодатели, синдикати и министри на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Ако човек заявява, че употребява две жилища за съществени за да употребява отстъпка от 50% от данъка, няма да може да употребява отстъпката за нито един от парцелите, гласят още измененията.

При подаване на годишна данъчна декларация дължимият налог върху приходите за довнасяне ще се закръглява към всеки цялостен лев след приспадане на всички отстъпки и облекчения. Сега данъкът се закръглява след приспадане на направените през годината предплатени вноски, а откакто се изчислят отстъпките (например 5% за безкасови плащания) още веднъж може да се окаже, че в хазната би трябвало да се внасят и стотинки.

Измененията в данъчните закони са подкрепени от работодателите и синдикатите, сподели след съвещанието вицепремиерът Валери Симеонов. „ Подобно единогласие по измененията в данъчните закони не се е случвало от години ”, добави той и изясни, че се чака до сряда измененията да бъдат импортирани в Народното събрание.

Синдикатите обаче се оповестиха срещу повдигането на налога за старите коли, като обявиха, че по този начин се удрят хората, които не могат да си купят нови. Сега за коли с мотор до 74 kW (100 конски сили) и по стандарт Евро 3 и Евро 4 данъкът се заплаща с 50% понижение, а за Евро 5 и Евро 6 – с 60%. С измененията за Евро 3 отстъпка няма да има, за Евро 4 става най-вече 20%, за Евро 5 – до 40%, а за Евро 6 – до 60%.

Отстъпките ще се дефинират от общините и ще важат и за по-мощните коли. Промяна има и в коефициентите за възраст на колите, от които също зависи размерът на налога, което води до понижение на данъка за коли до 5 година с до 67%. В същото време за по-масовите коли на 10-15 години, с мощ 75-100 конски сили, данъкът ще нарасне с близо 40%. За колите с дребен размер на мотора, на 5-10 години и по стандарт Евро 4, данъкът ще бъде повишен с 60%. Например за кола в София на 11 година със 100 к.с. данъкът в този момент е 37,74 лева, а следващата година ще бъде 61,56 лева За кола до 5 година със 140 к.с. в София данъкът в този момент е близо 400 лева, а ще стане 200 лева, в случай че е по стандарта Евро 5 и 130 лева, в случай че е Евро 6.

С измененията данъкът за Голф на 21 години и мощен мотор ще бъде по-голям в сравнение с за нов Мерцедес С класа. В София в този момент данъкът за коли с мощ на мотора над 110 kw е по 1,54 лева за 1 kw. Ако тази стойност се резервира и през 2019 година, за Голф с мотор от 150 конски сили, създаден през 1998 година и отговарящ на стандарта Евро 3, данъкът ще бъде 186,34 лева В същото време данъкът за Мерцедес C 220D 4MATIC, с дизелов мотор със 170 конски сили и създаден през 2017 година ще бъде 177,23 лева, в случай че общината одобри най-голямата допустима отстъпка. Това е понижение с 67% по отношение на данъка за Мерцедеса за тази година – 539 лева

С промени в закона


По-висок данък за джипове на компании

 Данъкът за новите коли ще бъде понижен, а за старите ще бъде повишен от началото на 2019 година Данъкът за новите коли ще бъде понижен, а за старите ще бъде повишен от началото на 2019 година
По-високи налози ще заплаща бизнесът за всички коли до 3,5 тона, които са регистрирани като товарни, плануват измененията в данъчните закони. Това се отнася както за „ баничарки ”, които зареждат магазини с храна, по този начин и за редица първокласни джипове, които са регистрирани от компанията като товарни коли с категория N1. Значително по-високи ще бъдат и налозите за леките коли, които са оборудвани като товарни с цел да доставят да вземем за пример офис материали или елементи за машини. Всички тези товарни коли ще се таксуват като леки от началото на 2019 година В момента товарните коли с механически позволена оптималната маса до 3,5 т се таксуват с налог върху транспортните средства в размер от 10 до 30 лева за всеки стартират звук товароносимост. Именно по тази причина, както и с цел да се вършат опити за прилагане на данъчен заем по Данък добавена стойност, редица мощни и първокласни джипове са регистрирани като товарни – с категория N1. Собствениците на товарни коли заплащат в пъти по-нисък налог върху транспортните средства, като икономията може да стигне над 100 пъти, което с изключение на до неравнопоставеност сред притежателите, води и до забележителна загуба за общинските бюджети и основава причина за потребление на категорията N1 единствено за отбягване на налози, написа в претекстовете на Министерството на финансите.

Смяна на режима


Наградите до 100 лева стават необлагаеми

 Върху парични и предметни награди до 100 лева няма да има налог. Върху парични и предметни награди до 100 лева няма да има налог.
Паричните и предметни награди на стойност до 100 лева, от игри, надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или от лицензиран хазартен оператор, ще бъдат без налози от началото на 2019 година Това плануват измененията в данъчните закони, готови от Министерството на финансите. В момента без налози са премиите на стойност до 30 лева

За парични и предметни награди с по-висока стойност ще бъде изменен режимът за облагане. Предвижда се данъкът от 10% да се удържа и внася в хазната от самата компания, която дава премиите. В момента хората, които завоюват премията, имат отговорности да я разгласят в годишната си данъчна декларация и да платят дължимия налог. Предложението понижава административната тежест както за хората, както и за компаниите – платци на премиите, които няма да са задължени да издават служебни бележки за цената им. Всички тези правила се отнасят да вземем за пример за награди, давани от търговски вериги и радиа в границите на техни рекламни акции.

Начисляване на Данък добавена стойност


Нови правила за ваучерите за храна


 02-11 Нови правила за издаването на ваучери за храна ще бъдат въведени от началото на 2019 година При ваучерите за съответна цел, каквито са тези, предоставяни за храна на служащите, Данък добавена стойност ще се начислява още при издаването им. След това компаниите, които издават ваучерите, ще може да употребяват данъчен заем по Данък добавена стойност. Тези промени в Закона за Данък добавена стойност са готови от Министерството на финансите с цел да отговорим на условията на инструкция на Европейски Съюз. За самите служащи, както и за търговците на храни, които одобряват ваучери, няма да има никаква смяна.

Вноските за пенсия върху заплати до 3000 лева


Бизнесът се разгласи срещу по-висок застрахователен предел

 Според бизнеса повдигането на осигурителния предел е контрактувано под синдикален напън. Според бизнеса повдигането на осигурителния предел е контрактувано под синдикален напън.
Бизнесът се разгласи срещу концепцията оптималният застрахователен приход да бъде нараснал от 2600 лева на 3000 лева от началото на 2019 година Това беше контрактувано през предходната седмица на среща сред държавното управление и синдикатите. На нея участваха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на КТ „ Подкрепа ” и КНСБ. Наред с това беше изоставена досегашната концепция да бъде отстранен таванът за новите пенсии, а беше контрактувано таванът за всички пенсии да бъде повишен на 1200 лева от 1 юли 2019 година

По този мотив Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) популяризира публична позиция, в която се показва, че заявява безапелационното си противоречие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад тила на национално представителните организации на работодателите и други способени органи, с пълномощия да организират политиките в региона на държавното публично обезпечаване.

„ Заявените планове за промени в съществени параметри на пенсионно осигурителната система са признати явно в изискванията на преобладаващи популистки настройки преди провеждането на изборите за Европейския парламент и за органи за локално ръководство, под синдикален напън, без нужната оценка на влияние, без публични и експертни съвещания, включително с организациите на пенсионерите и други заинтригувани страни. Не са регистрирани съществени правила на разходопокривната система на пенсионнo обезпечаване ”, показват от АОБР. Оповестените планове влизат в фрапантно несъгласие с огласените предизборни обещания и управническата стратегия на ръководещата коалиция за отвод от увеличение на данъчните и осигурителни отговорности, запазване на изискванията за вложения и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година, допълват работодателите. Организацията упорства за осъществяване на незабавна среща с присъединяване на премиера, министрите на финансите и на обществената политика, както и с шефа на Национален осигурителен институт.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР