Oбщините ще могат да определят брой торби с определена вместимост

...
Oбщините ще могат да определят брой торби с определена вместимост
Коментари Харесай

Общината ще ни зачислява торбички?

Oбщините ще могат да дефинират брой торби с избрана съдържимост и товароносимост, в които да хвърляме отпадък. Закупувайте пликчетата, ще плащаме и такса боклук, която ще е включена в цената им.

Това излиза наяве от наредбата за правене на план-сметката за разноските за услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци, оповестена от Министерството на финансите.

Догодина ще има три разновидността за заплащане на такса боклук на правилото количество изхвърлен отпадък. Всяка община ще взема решение кой метод да ползва. Единият е с торбички, другият на база съдържимост на контейнерите за отпадък, а третият – на човек от семейството. За услугата миене и метене на улиците основата обаче ще е друга – или човек от семейството, или повърхност на парцела.

Основи

Общинският съвет може да одобри разнообразни основи за обособените обитаеми места, за обособените зони в тях, както и за другите категории задължени лица. Това значи, че ще е допустимо в един квартал да се заплаща с торбички, в различен – на човек от домакинство, а в трети – съдържимост на контейнерите за боклук и честотата на тяхното транспортиране.

Съгласно наредбата броят торби за годината за даден парцел ще се дефинира съгласно осъществения разбор за количеството битов боклук, генерирано за този парцел. Общинският съвет ще може да дефинира най-малък брой торби, които да бъдат закупени от живеещите. Това ще става въз основата на разбор за минималното количество битов боклук, генерирано от един ползвател на услугата в обещано обитаемо място или зона. Когато закупените за годината торби надвишават фактически изразходваните, останалите пликчета ще се употребяват за идната година.

Ако таксата се заплаща на база контейнери за отпадък, тя ще се разпределя съгласно идеалните елементи на живеещите в парцела, към който контейнерът е причислен.

Ползватели

При начисляване на таксата на база брой ползватели ще се взема поради броят на всички лица, които употребяват парцела. Това включва притежатели, наематели, жители, лица с сегашен адрес и така нататък Ако жителите нямат сегашен адрес, се взема поради непрекъснатият. Годишният размер на таксата ще се разпределя към задължените за парцела лица според от притежаваните от тях идеални елементи. Информация за броя на ползвателите на услугата, както и всяка тяхна смяна, във всеки парцел ще се събира служебно или посредством подаване на декларация.

При пресмятане на таксата на основа на торбички и контейнери тя ще може да се диференцира на база тип на отпадъка – хартия, пластмаса, стъкло, метали, биоотпадъци, предава " Телеграф ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР