Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради

...
Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради
Коментари Харесай

Общините притеснени как ще посрещнат януари при 30% скок на разходите

Общините ще бъдат затруднени през януари със остарелия бюджет поради упования растеж на минималната работна заплата и скъпия ток. Това съобщи пред БНР изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева.

По нейни думи разноските на локалните управляващи за прехрана на всички общински системи са нарастнали с над 30% и ще бъде проблем за тях да посрещнат първия месец от новата година със същия размер средства като през януари тази година.

Георгиева напомни, че през януари общините нямат никакви лични данъчни доходи.

Тя разясни, че не се планува повдигане на локалните налози, с цел да се компенсира дефицитът на средства.
 Малките общини остават на мрачно през зимата поради скъпия ток
Малките общини остават на мрачно през зимата поради скъпия ток

Пречка пред общините е и забавянето на Плана за възобновяване

" Най-трудно ще се оправим с разноските за отопление, с всички режийни разноски, разноските за храна. Това ще бъде най-трудно да бъде адресирано през месеците януари и февруари, до момента в който не бъде признат държавният бюджет ", изясни Георгиева.

Според нея системите за съгласуваност и надзор би трябвало по този начин да бъдат изменени, че да има повече средства за предварителна защита. Възстановяването на последствията е доста по-скъпо от вложенията в предварителна защита , акцентира Георгиева във връзка с в редица обитаеми места поради наводненията.

По нейни думи предпочитана задача на страната би трябвало да е почистването на коритата на реките в извънградските територии.

Когато пристигна проливен дъжд или потоп, започваме да обследваме коритата на реките, откриваме, че са обрасли, описваме ги и до такава степен, уточни тя и добави, че в границите на градовете коритата се почистват, само че сред обитаемоте места непочистването им е рисково.
 Общините отново желаеха финансова децентрализация
Общините отново желаеха финансова децентрализация

ИПИ упорства за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на доходите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР