Общината в Нова Загора, кметът Николай Грозев и останалите институции

...
Общината в Нова Загора, кметът Николай Грозев и останалите институции
Коментари Харесай

Протестиращи срещу мръсен въздух се оплакаха от полицейски тормоз

Общината в Нова Загора, кметът Николай Грозев и останалите институции на локално и национално равнище бездействат против дългогодишното обгазяване на града със задушлива миризма на развалени яйца и гниещи биопродукти. Общинският консултант Кремена Петкова, която сигнализира за случая, както и част от протестиращите жители са привиквани в полицията на разпит. Стъклото на колата на Петкова е строшено, а по време на общинска сесия, до момента в който се пробва да прави запис на съвещанието, кметът Грозев е избил телефона от ръцете ѝ.

Това описаха Петкова и съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, който се включи онлайн във Facebook от Нова Загора в четвъртък. Те дефинираха методите като деребейски и феодални.

" В Нова Загора въздухът смърди, не се диша. Носи се отчетлива смрад на газове, които се образуват, когато се разпадат биологични артикули.  Това трови живота на хората към този момент 6 години ", описа Иванов. По думите му жителите, които се борят за това да дишат, се сблъскват  " с възходящо деребейство от кмета Грозев от ГЕРБ, който вместо да пази гласоподавателите си, се пробва да ги заплашва и мачка ".

Според Иванов локалната власт е подвластна и съставлява приятелите на Бойко Борисов. " Инсталацията, която трови града, е благосъстоятелност на негови близки другари. Това е неговият модел ", изясни Иванов. И разясни, че приказва за компания " Градус ", която се прочула с това, че прословутият аероплан, който докара фурми от Дубай, в полета си натам е бил претрупан с нейно карго. " Бойко, гледай какво вършат твоите деребеи ", обърна се Иванов през Facebook към премиера.

Петкова описа цялата 6-годишна сага и по какъв начин до момента нито една институция не е намерила воля да реши казуса. " Промишлеността тук не е доста развита и няма производства, които да отделят нездравословни субстанции с изключение на инсталацията за биогаз . Още от нейното създаване започнаха да се разнасят зловонни миризми на развалени яйца и гниещи артикули, които са извънредно дразнещи и вредящи на нашето здраве и естествения ни живот ", показа Петкова.

Те добави, че жители към този момент 17 дни стачкуват пред общината с искане за среща с локалната власт. " Днес ни одобри кметът, на срещата бяха позволени единствено трима жители. Не се откриха градивни решения ", сподели тя. И оцени срещата като " отблъскване на номера за да бъдем махнати от пред общината, защото това нервира кмета и неговите доближени ".

Петкова описа още, че протестиращите са призовавани и разпитвани от полицията за това, че пречат на естествената работа на общината . А в понеделник тя е станала жертва на вандалски акт - строшено е било стъклото на колата й. Жена, която държала афиш, че " Нова Загора мирише на л....а и корупция " била привикана в полицията да написа обяснения защо има такова мнение за града. Същата жена - Боянка Петкова, била изблъскана от чиновници на общинската защита, а плакатът й бил разкъсан.

" Протестиращите бяха привикани в полицията във връзка подадена тъжба от чиновници на общинска администрация. На 8 индивида бяха връчени призовки. Мотивите – ние стоим и пречим на работата на общинските чиновници, че пречим на видимостта на осведомителното табло за програмата за празника на града, че пречим на жителите да бъдат обслужвани ", описа още общинският консултант.

" Абсурдно е, че правото ни да се борим за чист въздух се санкционира с принуда. Нова Загора е типично феодално ръководство - хората би трябвало да мълчат, даже когато ги тровят ", заключи тя. И добави, че е била предизвестена, че е " оказван натиск върху работодателите ми да бъде лимитирана моята гражданска и социална активност " .

Петкова описа и по какъв начин на предната сесия по време на съвещание на което се гласувало за увеличение с 371% на такса  " битови боклуци ", тя пробвала да снима с телефона си, защото на съвещанието не били позволени жители. " Това подразни кмета и той мазета телефона от ръцете ми и бях изгонена от съвещанието ", изясни Петкова.

Тя добави, че от 2017 година чакат отговор на тъжба по тематиката до премиера Бойко Борисов. Обърнали са се към него, защото преди този момент 2 години подред РЗИ и екоминистерството не са подхванали нищо. 

Петкова упорства да бъде инсталирана система за мониторинг на качеството на въздуха. След като нейното предложение за това един път е било отхвърлено, в този момент тя го внася още веднъж. " Имаме подозрения за амоняк и сероводород по признаците, които получаваме при експозиция ", изясни тя.

" Няма да оставим казуса по този начин. Ще търсим отговорност от Министерство на околната среда и водите, кмета и премиера, чиито другари тровят цялостен град. По същия метод, по който неговите другари тровят цяла България ", закани се Христо Иванов. И настоя за следствие на похищението против Петкова и монтиране на измервателната система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР