Общинари искат една от основните мерки срещу конфликта на интереси

...
Общинари искат една от основните мерки срещу конфликта на интереси
Коментари Харесай

Общинари искат да работят в конфликт на интереси, въпреки закона

Общинари желаят една от главните ограничения против спора на ползи в локалната власт да не важи за техния мандат. Те са срещу новото условие общинските съветници да нямат подписани контракти с общините, за които работят. В четвъртък Сдружението на ръководителите на общински съветници заседава в Ловеч и ще упорства Народното събрание да промени закона в тази му част.

" Български общини могат да останат без общински съветници ", предизвести ръководителят на общинския съвет в Созопол Красимира Германова пред БНР. Тя е член на Сдружението на ръководителите на общинските препоръки. Германова изясни, че доста общинари към този момент извършват отговорностите си непозволено.

" Договор, в общия смисъл, е и контракт за наем на помещение. Като да вземем за пример, имаме доста джипита, които са общински съветници. Те имат подписани контракти за наем за кабинет, който обслужва локалната общественост. Понякога това са контракти за осъществяване на ремонтни действия чрез някаква извоювана поръчка. Ами, контракт, също по този начин мога да посоча един образец, е и в случай че общински консултант е някакъв съучастник, в някакво комерсиално сдружение – негово персонално или едноличен търговец и той реши да направи някакво подаяние – на уреди, съоръжение или някакви движими или недвижими движимости ", изясни Германова.

Сдружението на ръководителите на общински съветници ще изиска да бъдат конкретизирани законовите текстове и да бъде уредено завареното състояние на към този момент определените общинари.

Забраната за подписване на контракти бе въведена с преходните разпореждания на антикорупционния закон. Чрез него бе изменен Законът за локалното самоуправление и локалната администрация. Въведената възбрана е императивна – общински консултант няма право да развива комерсиална активност и да има подписани контракти с общината си. Забраната важи и за подписване на контракти с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия.

Законът не пречи на персоналните лекари да си наемат помещение за кабинет от частно лице, а не да употребяват преференциално контактите си в локалната власт, които доста от техните сътрудници нямат. Законодателство не основава никакви спънки на общинарите да спрат за четири години да подписват покупко-продажби с общината, в която работят. Той не им пречи да решат да не се кандидатират за общински съветници, в случай че считат, че бизнесът им е по-голям от изборната обществена служба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР