Община Варна започва изпълнение на проект за реконструкция и основен

...
Община Варна започва изпълнение на проект за реконструкция и основен
Коментари Харесай

Община Варна възражда „ВУЛКАН“ - със споделени ателиета и дигитална арт лаборатория

Община Варна стартира осъществяване на план за реорганизация и главен ремонт на прилежащата постройка към Художествения музей „ Георги Велчев “ към ГХГ „ Борис Георгиев “, заяви varnautre.bg. Целта е да създадем споделени ателиета за създатели от Варна, страната и чужбина по модела на тогавашната фабрика „ Вулкан “, в която в края на предишния век в художествените ателиета са работили графици, живописци, скулптори. Именно от ВУЛКАН се развиват някои от най-ярките имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и доста други. Тези създатели поставят основите на актуалното изкуство в България, по тази причина сме стимулирани да работим за възраждането на традицията по модела „ ВУЛКАН “, интегрирайки я с новите културни тактики на Община Варна. Това съобщи кметът Иван Портних, който показа визуализации на бъдещите креативен ателиета в музея " Георги Велчев ". На срещата участваха Ралица Герасимова - зам.-кмет на Община Варна, Доротея Павлова - шеф на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “, и професор Владимир Иванов - представител на артистичната общественост „ ВУЛКАН “. Кметът съобщи, че към този момент има направен капиталов план, издадена е виза за планиране, изработен е отчет за енергийна успеваемост и механически паспорт, има мнение от Министерството на културата и позволение за градеж.

Към новите споделени ателиета ще прибавим и лабораторния за цифрово изкуство, даваща опция за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, креативно програмиране и други Така ще притеглим един различен вид изкуство, обвързвано с новите технологии и младежите, добави Иван Портних. Извървян е един дълъг път, с цел да може постройката да бъде напълно ремонтирана, за което приветствам всички, които са работили по концепцията, сподели кметът. Той добави, че след реализацията на плана Варна ще стане първата община в България, която развива и поддържа лична креативна база.

Зам.-кметът по просвета Ралица Герасимова показа, че новите ателиета ще разрешат продан на разнообразни институции. Новите културни политики на Община Варна предизвикват преплитането на културата и нововъведенията, потреблението на високи технологии по отношение на развиването на Варна като иновационен град. Убедени сме, че пътят към новото постоянно би трябвало да е стабилно стъпил в сполучливите практики на предишното. Такъв е образецът с артистичната общественост, образувана в споделените ателиета ВУЛКАН в края на предишния век, който ние ще развием, съобщи тя.  Ралица Герасимова добави, че към този момент се водят предварителни договаряния с интернационалните културни институти в България за основаване на стратегии за двустранен продан в новите ателиета, за обогатяване на културния календар с интернационалните участия, както и за нови опция на варненските актьори да вземат участие с резиденции и изложения в чужбина.

Директорът на Градската художествена изложба " Борис Георгиев " Доротея Павлова напомни историята на музей " Георги Велчев ". Имотът е дарен през 1959 година от наследниците на огромния български маринист Георги Велчев за безконечни времена на Варна, като задължението е да се сътвори къща-изложба с неговото име. Музеят стартира да действа през 1961, а през 1996 година със съдействието на Румен Серафимов от ГХГ е реновиран и картините са р

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР