Община Варна трябва да публикува в следващите седмици на електронната

...
Община Варна трябва да публикува в следващите седмици на електронната
Коментари Харесай

Без консенсус на поредното заседание за колите в Морската градина

 Община Варна би трябвало да разгласява в идващите седмици на електронната си страница дефинитивно решение за това дали ще има избрани коли, които да могат да влизат в Морската градина по изключение, след цялостната възбрана на достъпа на моторни транспортни средства за всички жители. Това стана ясно след траял повече от час спор на следващото изключително съвещание на Комисията по сигурност на придвижването в града, съобщи Радио " Фокус “. На срещата, която мина при развълнувано разменяне на реплики, участваха както притежатели и ползватели на парцели, по този начин и притежатели на заведения, представители на Националния институт по метеорология и хидрология, санаториалната детска градина, Зоопарка, и членове на еко организации, представители на групите " Варна диша “ и " Варна може да отбрани Морската си градина “.

По време на съвещанието до консенсус по този начин и не се стигна, а направените оферти от другите страни ще бъдат разисквани и качени на уеб страницата на Общината, даде обещание зам.-кметът Тодор Иванов, който ръководи комисията. Предстои кметската администрация да предложи промени в Генералния проект за организация на придвижването на територията на община Варна за възбрана на достъпа на коли, посредством слагане на забранителни знаци на входовете на Морската градина, както и за усилване на пълномощията на Общинската полиция.

По време на срещата през днешния ден в залата се чуха нападки към част от присъстващите, че употребяват случая на починалото дете на паркинг до Зоокъта предната събота, с цел да прокарват свои ползи. Същевременно, представителите на еко организациите обявиха, че локалната власт би трябвало да съблюдава законите и Конституцията и да не се позволяват никакви коли в парка. По време на срещата бяха изказани и отзиви, че се пазят ползите на притежателите на парцели. Един от притежателите на заведения до Зоокъта съобщи, че е разговарял с шефовете на частните паркинги в този регион на Парка, в това число и на този, на който почина 5-годишното дете. Те имат предложение, местата за прекъсване на коли да се обединят и да им се позволи вход откъм бул. " Княз Борис I “.

Адвокат Стоян Стоянов, който е представител на етажна благосъстоятелност в местността " Салтанат “ разяснява, че би трябвало да се резервира настоящето състояние, тъй като сега полицията добре управлява достъпа до алеите. Той обаче прикани, позволената скорост да бъде лимитирана до 20 километра в час и да се слагат полегнали служители на реда. Други притежатели на парцели и заведения в региона желаеха същото. Същевременно, Мария Петрова от инициативния комитет, който упорства за прекъсване на колите в Морската градина съобщи, че Морската градина е парк и в него джипове могат да влизат, единствено в случай че транспортират деца в инвалидни колички, с цел да ги заведат до обществените звена там.

" От доста време, след крайните решения на съда, сме основали една организация на надзор от Общинска полиция. Принципът е оптимално стеснен достъп и прекъсване на влизащите при запълване на паркоместата “, изясни след срещата зам.-кметът Тодор Иванов. Той добави, че за паркинга до Делфинариума е контрактувано при визити от по-големи групи рейсовете да стопират на булеварда и от там да се върви пеш. Зам.-кметът разяснява, че на този стадий построяването на огромен паркинг в периферията на парка е мъчно, тъй като би трябвало да има подобаващ терен. Същевременно той добави, че до Карин дом има подобен, който е безвъзмезден, само че той не се употребява на 100 %. Според него към този момент решението е да се забрани влизането на коли със знаци, само че и това отново предстои на разискване. По думите на Тодор Иванов даже и след вземането на дефинитивно решение, няма по какъв начин да се избяга от обжалване в съда, тъй като не може да се отговори на 100 % на всеки интерес. Той добави, че злополучният паркинг, на който почина дете в събота сега не се употребява, само че не посочи каква ще е ориста му в случай че се забрани достъпът на коли до Морската градина. Тодор Иванов добави, че проблематичните места са две – входовете към Зоокъта и към Делфинариума, а решението е въобще да няма коли в парка, като се изключи тези, които влизат под непоколебим ред, за избрани лица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР