Община Варна ще проведе пазарни консултации, за да получи предложения

...
Община Варна ще проведе пазарни консултации, за да получи предложения
Коментари Харесай

Провеждат пазарни консултации за ремонт в рибарско пристанище „Варна“

Община Варна ще организира пазарни съвещания, с цел да получи оферти с цена за осъществяването на социална поръчка за поправки в рибарско пристанище „ Варна “. Става дума за подсилване на хидротехническото оборудване на врата. Това излиза наяве от съобщение на администрацията, научи Moreto.net.

Средства за спешен ремонт на пристанището бяха планувани от Общински съвет още през лятото на предходната година. Тогава стана ясно, че са нужни над 100 хиляди лв.. Към оня миг портът бе със възбрана за работа от Министерството на превоза.

За Moreto.net кметът на града Иван Портних разяснява, че има направени количествено-стойностни сметки за осъществяване на нужните действия. Направено е и нужното водолазно проучване. По думите му няма спънка да се извърши всичко нужно за привеждане на пристанището във тип, в който да действа обикновено.
Сериозно компрометирана е настилката зад ръба на кея, има и пропаднали няколко сектора.

Рибарското пристанище има един главен пристан и два спомагателни ниски кея – общо 3 корабни места. Основното предопределение на обекта е за приставане и обслужване на риболовен кораби.

Рибарското пристанище е ситуирано в регион „ Аспарухово “. Включва и кейова стена, която е ситуирана на южния бряг на канал 1, свързващ Варненския залив с Варненското езеро.

Кейовата стена е построена към 1980 година от „ Трансстрой “ – Варна за обслужване на служебно-спомагателния флот и за реализиране на товаро – пътнически интервенции.

Дълбочината на водата пред главния пристан по план е 6 метра и височина над водата на 2 метра. В момента дълбочината на водата е 4 – 5 метра. Кейовата стена не е оборудвана с подкранов път. Проектната документи не е непокътната.

Към сегашния миг не са установени основни отвесни слягания на шлиц – стената. Зад нея има открито проваляне и деструкцията на бетоновата настилка. Това излиза наяве от документите към обявлението за пазарни съвещания.

На четири места са установени отвори в шлиц стената. Всички огромни недостатъци в стената са получени през строителния интервал. Впоследствие в процеса на употреба през тези отвори стартира приключване на земни маси зад стената и проваляне и строшаване на бетоновата неармирана настилка, лежаща върху земната основа зад кея. Тези деформации обаче не засягат значително главната носеща рамкова структура - шлиц-стената и хоризонталните стоманобетонни греди, които отиват на повече от 7,5 м към сушата и може да лежат върху втора шлиц-стена или различен тип конзола

Прегледът на подводното видеозаснемане демонстрира, че качеството на осъществяване на шлиц-стената не е положително и на някои места са останали небетонирани сектори. Към този миг носещата структура на кея не демонстрира забележими признаци на неустойчивост и продължава да извършва функционалностите си, заради което тази поръчка не третира нейната резистентност.

На този стадий публичната поръчка, която следва да бъде оповестена, се ангажира единствено с спешното възобновяване на задтилната територия в 4 зони от кейовата стена, в които е установено проваляне на настилката.

Целта на плана е да се възвърне експлоатационната валидност на пристанището като бъде ремонтирана и възобновена земната основа и бетоновото покритие на зоната зад ръба на кея и да бъдат запушени дупките в шлиц-стената в пропадналите три сектора.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР