Община Варна ще придобие 100 процента от Централен универсален магазин

...
Община Варна ще придобие 100 процента от Централен универсален магазин
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Връщаме си имот, който ни беше откраднат

Община Варна ще придобие 100 % от Централен повсеместен магазин АД, и ще си върне собствеността върху терена в идеалния център на града, който варненци от години именуван „ дупката ”. Това реши през днешния ден Общинският съвет във Варна. Стана дума за терена от 2,9 дка сред бул. „ Княз Борис I ”, ул. „ Воден ” и „ Княз Батенберг ”, на който през 1986 година стартира градежа на варненския аналог на столичния ЦУМ.

Според притежателите цената на капитала е 25 082 960 евро, само че самостоятелна пазарна оценка на община Варна дефинира, че активите възлизат на 43 244 000 лева Финансирането се чака целево от републиканския бюджет и единствено в случай че това изискване бъде изпълнено, може да се подхващат действителни стъпки за подписване на договорката.

И през днешния ден в пленарна зала, както и при разискването в комисиите, прозвучаха отзиви, че оценката неведнъж надвишава действителната стойност на активите. „ И мен ме смущава високата цена, само че не бих се примирил, в случай че пропуснем шанса да си възстановим откраднатия парцел, съобщи зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. За Търговски дом АД съм съден по 3 каузи, всяко от които е траяло 3 година, защото от тази естрада тъкмо в тази зала нарекох крадци хората, които реализираха грабежа. Беше ми възложен документ за противозаконното обезсилване на общинските акции, за които един от акционерите е предложил цена от 11,2 млн. лева Предал съм документа на всички вероятни правоприлагащи служби, само че нищо не последва от това. ”

Станев прикани сътрудниците си да поддържат решението и акцентира, че повече от цената го интересува каква е визията за това историческо място. „ Не ми се желае там да се строи, не ми се мисли за концепцията да има 750 паркоместа... ”, сподели още той.

Думите му бяха подкрепени от основния проектант на Варна Виктор Бузев, който очерта параметрите с уточнението, че това не е неговата визия. Според Подробния организационен проект на терена отреждането е за търговски дом при коефициент на активност 4 и компактност на застрояване сред 60 и 80 %. „ Всичко това дава съображение на всеки собственик-фантазьор да сътвори някаква аморфна форма на бетонно страшилище ”, заключи той. По думите му обаче мястото е скъпо и по тази причина е значимо общинските съветници да имат надзор върху бъдещето му. Според него единствено по този начин може да бъде предпазена идентичността и културното завещание на Варна.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР