Община Варна ще е първата в страната административна единица със

...
Община Варна ще е първата в страната административна единица със
Коментари Харесай

Община Варна ще е първата в страната със собствена арт база

Община Варна ще е първата в страната административна единица със лична креативна база, сподели през днешния ден на конференция кметът Иван Портних, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Тя ще бъде обособена в ремонтирани пространства, прилежащи на къщата-музей " Георги Велчев ", която се намира на ул. " Генерал Радко Димитриев " в морския град.

В двора на музея има две пространства, които от години плачат за ремонт. Те ще бъдат реконструирани и актуализирани, като ще приютяват създатели от Варна, България и света,на правилото на споделени ателиета и арт лаборатория за създатели.

Помещенията са с обща разгърната застроена повърхност от 179 квадрата. Самата къща музей е дарена на Община Варна през 1959 година от наследниците на известния художник маринист. От 1961 година действа като музей, към Градската художествена изложба в морския град.

Помещенията, в които ще бъде обособено актуалното арт пространство, преди години са били употребени от реставраторите на Археологическия музей. От доста лета насам са неизползваеми. Вече е направена виза за планиране, има издадено и позволение за градеж, като ориентировъчната цена за СМР е към 380 хиляди лв..

На първия етаж ще има изложбена зала. На втория - ателиета, в които ще могат да работят наши и интернационалните създатели по общи арт планове. Ще има и ателие за модерни, цифрови творби.

Целта е новото пространство е да бъде по модела на известния " Вулкан ".

Припомняме, че в средата на 70-те години на предишния век халетата на някогашната фабрика " Вулкан " във Варна бяха превърнати във фабрика за изкуства. Там ателиета имаха доста от създателите на морския град.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР