Община Варна се оказа в черен списък с още 34

...
Община Варна се оказа в черен списък с още 34
Коментари Харесай

Община Варна сгазила наредби за застрояване на зелени площи

Община Варна се оказа в черен лист с още 34 общини, погазили общински наредби, касаещи степента на застрояване в паркове и градинки и опазването на озеленените площи в съответната община, всеобщо нарушават Закона за устройство на територията и разрешават по-голямо застрояване от разрешеното, осведоми “Сега ”.

``
реклама

Това оповестява Върховната административна прокуратура след поредна инспекция на законността на разнообразни подзаконови актове.

Установени са общо 157 наредби, в които са позволени разнообразни нарушавания. Разкрити са случаи, в които локалната власт позволява опция в паркове и градини да с разполагат кафенета, сладкарници и други обекти в значително несъгласие със Закон за устройство на територията. Така на процедура с подзаконовите актове се позволява в озеленените площи да се намират обекти, каквито законодателят не разрешава ”, регистрира прокуратурата.
Нарушения са установени и по отношение на позволената повърхност на преместваемите обекти, които могат да се слагат в зелени зони. По закон те не могат да надвишават 10% от площта на парцела, само че в редица общини е открито друго процентно съответствие.

В други подзаконови актове са планувани незаконосъобразни благоприятни условия за смяна предназначението на съществуващите озелени площи, не престават от прокуратурата. По силата на Закон за устройство на територията не може да се трансформира предназначението на озеленените площи, които са осъществени и съществуващи. Изключението визира само елементи от парцели, които не са осъществени, и то за създаване на детайли на техническата инфраструктура или на специфични обекти, свързани с защитата и сигурността на страната.
В общински наредби обаче локалните управляващи не вършат сходно разграничаване, като по тоз метод позволяват постигането на смяна на предназначението, което е срещу разпоредбите н закона.

ВАП е разкрила несъгласие сред общински наредби и други закони. Най-честите случа!’ са на въвеждане на наказания, несъобразени със Закона за придвижване по пътищата при паркиране на пътни транспортни средства в паркове и градини. Законът за ръководство на отпадъците се нарушава при замърсяване на озеленените площи, Законът за ветеринарномедицинската активност не се съблюдава в частта за възбраните за извеждане на кучета без мотив, а на нападателни кучета – и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци.
Открити са и разпореждания, с които е очакван режим за потребление на озеленените площи, друг от Закона за локалните налози и такси. „ С цел да не се злепоставят обществени права в този закон се регламентира, че за прилагане на терени общинска благосъстоятелност се внася такса. От своя страна локалните органи изискват възнаграждение на наем и по този начин компрометират ползите на общината, тъй като за дължимостта на наем е нужно подписване на контракт, а за събиране на таксата – не ”, показват от ВАП, представени от “Сега ”.

Установени са и разпореждания, с които се дава опция кметове на общини да овластяват други лица да издават наказателни постановления, посредством които се постановат наказания. Процедирането в тази част е в нарушаване на разпоредбите на член от Закона за административните нарушавания и санкции и на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съгласно които такива права могат да упражняват единствено от кмета или от заместник-кмета. „ По този метод се основава възможност в последна сметка извършители да не понесат нормативноустановена отговорност ”, разясняват от ВАП.
Сред общините в нарушаване с изключение на Варна са Пловдив, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и други София липсва измежду нарушителите.
От прокуратурата оповестяват, че по отношение на формираните преписки към този момент са подадени над 100 митинга до административните съдилища в страната.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР