Община Тервел ще отбележи 1300-годишнината от победата на хан Тервел

...
Община Тервел ще отбележи 1300-годишнината от победата на хан Тервел
Коментари Харесай

Отбелязват с поредица от събития 1300-годишнината от победата на хан Тервел над Арабския халифат

Община Тервел ще означи 1300-годишнината от успеха на хан Тервел над Арабския халифат край Константинопол с поредност от събития, оповестяват от кметската администрация.

Ще бъде валидирана в Тервел юбилейна пощенска марка от Министерството на превоза, известията и осведомителните технологии. Започва изработването на фасадно пано с височина над 10 метра, на което ще бъде изобразена фигурата на хан Тервел на кон пред стените на Константинопол. Очаква се паното върху фасадата на санирания жилищен блок "Хан Тервел " да бъде намерено до края на юли, осведоми заместник-кметът Диана Илиева.

В Деня на независимостта - 22 септември, ще отвори порти обновеният общински музей със зала "Кан Тервел ". Нови експозиции ще има и в залите "Етнография и локални занаяти ", "Палматис и християнските храмове в Тервелско от древността до през днешния ден ", "История на образованието в община Тервел " и други. Музеят ще разполага и с изложба, конферентна зала, кабинет за занимания с деца.
Общината към този момент получи финансиране от държавното управление за реновирането на музея, както и на централния градски площад "Хан Тервел ", прибавя заместник-кметът. На площадното пространство пред паметника на Хан Тервел в празничния ден ще се състои и церемониален концерт с присъединяване на Духовия оркестър на Военноморските сили. Атракцията "Прабългарски стан " ще притегли деца и възрастни, които ще могат да пробват пукотевица с лък, да видят предмети от бита и военни практики на прабългарите и да опитат българска средновековна кухня.

Общината ще предложения на креативна среща в Деня на националните будители - 1 ноември, създатели на литературни творби и исторически монографии за владетеля, удържал славната победа. На хан Тервел и неговата историческа роля за спасяването на Европа от нашествието на арабите ще бъде отдаден и училищен конкурс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР