Община Свиленград въведе образователен ценз при отпускането на еднократна финансова

...
Община Свиленград въведе образователен ценз при отпускането на еднократна финансова
Коментари Харесай

Родители без средно образование губят еднократната помощ при раждане в Свиленград

Община Свиленград вкара учебен ценз при отпущането на еднократна финансова помощ за новородено дете.

От тази година в Община Свиленград помощта за първо новородено дете се подвига на 400 лв., а за всяко последващо до трето дете – по 500 лв.. За да ги получат обаче, родителите би трябвало да отговорят на редица условия, едно от които е да имат минимум приблизително обучение, оповестява bTV.

``
реклама

„ Предложение пристигна по време на работа на комисиите, да разделим, т.е. да въведем спомагателни критерии, като този критерии касае най-малък учебен ценз ”, сподели Стамо Димитров, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият обучение беше годен, вместо тези 130, ще се дадат единствено на 100, сподели Пенка Балджиева, специалист в ГРАО в община Свиленград.

Тези, които не биха взели, са най-вече от ромската махала, където с трите си деца живее и Янка.

При новите условия дамата няма да вземе и лев от общината. Според ромите това е незаслужено, тъй като парите са за потребностите на новородените, а не за родителите, по думите им.

Макар че също е ром, здравният посредник приветства мярката. И той, и брачната половинка му са висшисти и ценят образованието повече от парите.

„ Съгласен съм, защото това е един тип мотивация за този етнос, че би трябвало да бъдат образовани, а да не раждат толкоз рано ”, разяснява Симеон Апостолов, здравен посредник.

За другите в махалата обаче мярката е дискриминационна:

„ Не е редно на едните да има, на другите да няма, тъй като нямаш приблизително обучение. А пък те знаят доста добре, че нашите роми, от малцинствата, нямат приблизително обучение ”, сподели Валентин Ангелов.

Но съгласно общинския консултант, вкарал просветителния ценз в изискванията за приемане на помощ при раждане, място за разделяне няма:

„ Ние не разделяме хората на избрани раси или на избрана религия. По-скоро нашата цел е тъкмо образованите хора, към тях сме се насочили, тъй като този град има потребност от образовани хора, с цел да се развива ”, съобщи Стамо Димитров, общ. Съветник от Българска социалистическа партия.

Според общинарите от Свиленград просветителният ценз не е оригиналност за страната ни при предоставяне на този тип еднократна помощ. Подобен аршин работил и в Ботевград да вземем за пример. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: