Община Русе отбеляза 29 юни – Деня на река Дунав,

...
Община Русе отбеляза 29 юни – Деня на река Дунав,
Коментари Харесай

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

Община Русе означи 29 юни – Деня на река Дунав, с поредност от събития на русенския пристан.

Мотото на самодейностите беше „ Открий Дунав “.
Празникът стартира с шествие на деца от русенските градини. Под ритъма на барабани те потеглиха от Вития мост и стигнаха до особено построени шатри. Там ги очакваше обичаният русенски артист Илия Деведжиев, който благодарение на децата от Русенската детска опера увлече най-малките в занимателната игра „ Русе – пристанище на 60-те кораба “. Участниците слушаха приказка за Сексагинта приста и създадоха цветни корабчета от хартия, които закачиха на парапета на кея.

Денят на река Дунав продължи на откритата сцена с осъществявания на Мажоретен състав „ Екстрийм “ и Танцов състав „ Импулс “ към Общинския юношески дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева, Вокална група „ Слънце “ към Общинския детски център за просвета и изкуство с началник доктор Наталия Константинова, Балетна школа „ Инфанти “ при НЧ „ Захари Стоянов – 1937 “ с началник Снежана Байчева, Танцова групировка „ Мираж “ към ОбДЦКИ с началник Наталия Томова и Вокално студио за поп и джаз пеене към ОМД с началник Вили Икономов.
В 20:30 ч. стартира концертът на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а след тях за публиката свири русенската рок група „ Soda A’coustic “.
В зала „ Филхармония “ се състоя концертът „ По течението на Синия Дунав”, проведен от Държавна опера – Русе и Международно сдружение „ Елиас Канети “. Негов диригент бе Давид Холцингер, а присъединяване взеха солисти на операта.

Като част от Деня на река Дунав по-рано денем на кея се организира и детският празник „ Моят баснословен Дунав “. Всеки участник имаше опция в границите на час да нарисува с цветни тебешири своята прочувствена връзка с втората по величина в Европа река. Малките създатели имаха опция да си тръгнат от празника с великански мидени черупки, открити от уредниците на събитието на русенския пристан. „ Моят баснословен Дунав “ се провежда от Сдружение с нестопанска цел „ Дунавско зарево “ и е част от еко-арт интензивностите „ Приказният свят на природата 2022 “, които се финансират по Програма „ Култура “ към Община Русе.

На 29 юни 1994 година в София е подписана Конвенция за съдействие при опазването и устойчивото потребление на река Дунав, известна като Конвенция за запазване на река Дунав. Идеята на празника е да се притегли публичното внимание към смисъла и опазването на реката, нейните притоци и природата към нея.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР