Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично

...
Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично
Коментари Харесай

Община Русе се включва в климатичното образование на учениците

Община Русе е сътрудник на самодейността за въвеждане на климатично обучение в русенските учебни заведения посредством потребление на новаторски инструмент, наименуван „ Климатична фреска “ /Climate fresk/. Работилницата има за цел по елементарно наличен и занимателен метод да даде изцяло схващане за същността на климатичните промени.

„ Климатична фреска “ е уъркшоп, който се организира под формата на игра и е създаден през 2015 година от Седрик Ригенбах - френски експерт по климата, учител, съветник и някогашен шеф на „ The Shift Project “ – асоциация, работеща за поствъглеродни решения. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки сред човешката активност и другите детайли на климатичната смяна. Климатичната фреска се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може в допълнение да се образова да бъде фасилитатор и да провежда работилници.

Проектът е основан напълно въз основа на отчетите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на Организация на обединените нации, който обезпечава научна информация по въпросите, свързани с промените на климата като дава регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното влияние и бъдещи опасности, както и благоприятни условия за адаптиране и намаляване на следствията.

Климатичната фреска беше част от формалната стратегия на международната среща COP27 в Египет тази година. До момента в работилницата са взели участие над 700 000 души от целия свят, а в България броят надвишава 1 300.

В образованието в Русе с 40 учители ще се включат СУЕЕ „ Св. Константин-Кирил Философ “, СУПНЕ „ Фридрих Шилер “, СУ „ Йордан Йовков “, СУ „ Възраждане “, АЕГ „ Гео Милев “, МГ „ Баба Тонка “, СУ „ Христо Ботев “ и СУ „ Васил Левски “.

При реализацията на сегашния план учителите ще обогатят личните си познания и ще могат да приказват свободно по тематика, която става все по-актуална в обществото и в образованието. Учениците ще получат нови познания и ще придобият скъпи умения за един сериозен световен проблем и ще бъдат стимулирани за смяна. Включилите се учебни заведения в плана ще се нареждат като съвременно учебно заведение, ангажирано с публични проблеми.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР