Община Пловдив внесе проекта на ПУП за предварителен контрол, чака

...
Община Пловдив внесе проекта на ПУП за предварителен контрол, чака
Коментари Харесай

Тютюневият град - докато чиновниците се наумуват, сградите р...

Община Пловдив внесе плана на Подробен устройствен план за прелиминарен надзор, чака специалистите от НИНКН да се изкажат по въпроса

Автори: Валентина Йеремиева, Мария Петрова, Даниела Арнаудова


Планиран като огромна градска забележителност и атракция преди 6 години, когато Пловдив аплайваше за Европейска столица на културата, през днешния ден Тютюневият град е знак на разрухата и чиновническото безхаберие.

Години наред притежателите на парцели в региона чакат страната да реши какво може и какво не може да се прави в региона. По проблема с Тютюневия град са се изказвали архитекти, визионери, каузаджии, грантаджии и плеяди общинари. И досега обаче решение няма. Ясно е, че кварталът от дълго време е изгубил ролята си на индустриална и складова зона. Тук инфраструктура няма, а

ко​му​никациите са сложни. Не са доста разновидностите и за бъдещия живот на зоната. Идеите се движат от нов артквартал по образеца на " Капана " през малко сити с хотели и офис здания до естествен жилищен регион. Мнения " за " и " срещу " има във всички направления. Решение обаче към този момент няма.

Инвеститорите с неспокойствие чакат Министерството на културата и НИНКН най-сетне

да одобрят разпоредбите за реституция и строителни действия в квартала

сред бул. „ Христо Ботев”, ул. „ Цар Асен”, „ Иван Вазов” и автогара „ Юг”. Всяко закъснение на междуведомствените съгласувания за зоната, наречена Тютюнев град, значи загуба на време и пари, защото цените на строителните материали вървят нагоре, оскъпява се и трудът.

Темата за Тютюневия град беше повдигната още веднъж от основния проектант на Пловдив Димитър Ахрянов пред министъра на културата Велислав Минеков. Наскоро на срещата в залата на Епископската базилика Минеков даде обещание подпомагане, с цел да се изпълнят процедурите по координиране.

Проектът на обстоен организационен проект (ПУП) на тази зона е импортиран за авансово разискване в Министерството на културата още преди два месеца. Предстои арх. Ахрянов да разиска последващите дейности с екипа на министерството. Ако специалистите на министъра кажат " да " за предварителния стадий, внасяме проекта публично и чакаме утвърждение, изясни за " Марица " основният проектант.



Сградите в Тютюневия град са до една частни, като множеството от тях са някогашни тютюневи хранилища. Възстановяването им изисква големи капиталовложения, а част от старите постройки са за срутване.

Собствениците обаче нямат право да забият и един гвоздей,

до момента в който не се утвърди обстоен организационен проект (ПУП) за Тютюневия град, защото е част от архитектурно-историческата зона Филипопол ​- Тримонциум -Пловдив със характерен режим на застрояване. Проектите за всяка постройка наложително подлежат на координиране в Националния институт за монументи на културата (НИНКН) и отрасловото министерство.

Тютюневият град беше една от дилемите, сложени от кмета Здравко Димитров на екипа още в първите дни на мандата. В резултат, след едногодишна работа Община Пловдив разполага с нов Подробен устройствен план на Тютюневия град със характерни правила и нормативи за застрояване.

Работната група си е свършила работата, твърди арх. Димитър Ахрянов. В нея бяха включени представители на Община Пловдив, НИНКН и притежатели на парцелите в Тютюневия град. Проектът, квалифициран в предходния кметски мандат, беше отритнат от Института. Това стана повода Здравко Димитров да образува нова комисия.

Изследван е статутът на всяка постройка в Тютюневия град

От Министерството на културата желаеха в допълнение снимане на фасадите, което беше направено с присъединяване на експерти. Някои направени планове бяха поправени, като се регистрираха забележките, описа арх. Ахрянов. Например за полусъборения склад на ул. „ Одрин” 8 в плана на Подробен устройствен план е планувано възобновяване на постройката, а не разрушение. Намалено е и плануваното преди време застрояване, с което притежателите се съгласили. Според плана на Подробен устройствен план се възвръща в достоверен тип опожарената постройка на Кудоглу на ул. „ Иван Вазов”.

От Министерството на културата се чака мнение за статута на прословутия склад на Сточна гара, чието срутване беше спирано два пъти. Експертната оценка беше безапелационна, че постройката не е монумент на културата, същата констатация е представена и от Върховния административен съд. Преди няколко месеца обаче арх. Петрана Бакалова изиска ново разглеждане на статута, което спря за повторно разрушаването на порутената постройка.

След съгласуването на разпоредбите за Тютюневия град притежателите на парцелите ще могат да влагат в тяхното възобновяване, сподели арх. Димитър Ахрянов.



Арх. Димитър Ахрянов


Топката е в полето на НИНКН

Печална панорама съставлява през днешния ден Тютюневият град с опожарения склад на Кудоглу на ул. „ Иван Вазов”, полуразрушената постройка на ул. „ Одрин”, рисковия мастодонт на бул. „ Христо Ботев” и ул. „ Авкс. Велешки” в региона на Сточна гара. Тази визия е резултат от тежките административни процедури, които изисква Законът за културата, и бавното координиране с НИНКН. Понякога две-три години. Мъката, през която се минава за благословията на Института, отхвърля притежатели да влагат във възобновяване на парцелите.

Провал с концепцията за " Пловдив 2019 "

Кварталът беше кръстен Тютюнев град с концепцията по време на Европейска столица на културата да притегли освен пловдивчани, само че и туристи като атрактивна зона в центъра на Пловдив. Тя обаче не се реализира, макар че средствата за уличната инфраструктура бяха заделени и преведени на Община Пловдив като целева дотация от държавния бюджет. Планът, квалифициран от тогавашния екип на Община Пловдив, не видя бял свят, откакто беше върнат от НИНКН за доработка със забележки.

Строителят Таха Рахман: За всеки автограф чакаме по 1 година

Бизнесменът Таха Рахман, който строи жилищен комплекс на ул. " Г.М. Димитров " в Тютюневия град, споделя, че е извънредно мъчно да съгласуваш документите с НИНКН. За всеки документ се чака по една година и повече, което бави вложенията, твърди предприемачът.



Той е един от участниците от страна на притежателите, които помагаха Общината да приготви данни за парцелите в архитектурно-историческата зона. Планът беше доста пъти обсъждан, по-късно спрян при предходния министър. Дано новият министър на културата и управлението на НИНКН да одобрят проекта за Тютюневия град, с цел да могат вложителите да строят по одобрените правила, без да губят доста време в очакване на координиране, разяснява Таха Рахман.

Жилищният комплекс с жилища от 38 до 300 кв.м се построява до началното учебно заведение на СУ " Патриарх Евтимий ". Сградата е на четири етажа и един мансарден, с офиси на партера и с подземни гаражи.

Споровете за руината на Сточна гара се точат 13 години

Сагата с тютюневия склад на ъгъла на бул. „ Христо Ботев” и ул. „ Авкс. Велешки” се точи повече от 13 години и не се знае по кое време ще завърши. Двете постройки с паднали греди и покрив, без прозорци и порти, с полуизкъртена ограда навяват смут поради риска да се срутят и шокират туристите, които чакат да видят античния град в целия му искра.



Спорът за склада се води от 2008 година и може да бъде решен единствено от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание. Собствениците на парцела и Община Пловдив чакат решение дали двете здания са монумент на културата, или не.

Въз основа на решенията на способените институции в Община Пловдив три пъти са издавани заповеди за срутване на рисковата постройка със опазване на част от фасадата, само че до ден сегашен не са изпълнени.

ЧСИ подгони притежателите на " Одрин " 8

Двамата упрекнати, а по-късно оправдани за събарянето през 2016 година притежатели на тютюневия склад " Ориент табако " на ул. " Одрин " 8 - Георги Бранеков и Александър Миколич, имат съществени финансови усложнения. Индикация за това е оповестената за трети път от частен правосъден реализатор обществена обмен на няколко аграрни парцела в с. Маноле, благосъстоятелност на общата им компания „ Пи Джей Лоджистикс “ АД. Освен те двамата в борда на шефовете влиза и Найден Колев.

Нивите са добре комасирани имоти, които граничат един с различен, само че се продават поотделно. Единият парцел е с повърхност 68 929 дка, с първична търгова цена 681 598.08 лева Другият е с размери 45 095 кв.м и стартова цена 445 928, 40 лева, плюс прилежащия имот от 29 517 кв.м с цена 291 859, 92 лева Четвъртата равнища се простира върху 48 453 кв.м, а първичната й цена е 479 145.60 лева



Подозренията са, че в тази спешна за съдружниците обстановка те няма да имат опция да възстановят някогашния тютюнев склад на ул. „ Одрин “ 8, в случай че някой за задачата не налее свежи пари. Запознати разясняват, че евентуалният донор ще е италианецът Роберто Тронкони. По информация на ДАКСИ той се води действителният притежател на „ Пи Джей Лоджистикс “ АД.

Фирменият портал демонстрира още, че Тронкони държи главния капитал и на други свързани компании с Бранеков и Миколич ​- „ Одрин “ 8 ЕООД - притежател на опустошения склад на едноименната улица, и „ Кари 9 “ ЕООД. Друг италианец - Андреа Франкино, пък е притежател на „ Бирба “ ЕООД, а шеф е Бранеков.

Иначе „ Пи Джей Лоджистикс “ АД, което е прекратило регистрацията си по Данък добавена стойност през 2019 година, има данъчни отговорности в размер на 253 683.94 лева Отделно са големите борчове към „ Уникредит Булбанк “ АД - шестцифрени суми в евро. Именно банката е образувала изпълнителното дело за продажба на земите, които трикратно са ипотекирани в нея.

Хотел " Хилтън " на мястото на " Ориент табако "

Георги Бранеков и Александър Миколич имаха концепция на мястото на някогашния тютюнев склад на ул. " Одрин " 8 да вдигнат хотел, който да е от веригата " Хилтън ". Даже имаха направен план ​от арх. Радо Тодоров. Новото строителство включваше многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи здания.

Пиетро Луиджи Гиа: Складовете на Кудоглу не се продават

Много преди пожара през 2016 година очаквам от Министерството на културата да се утвърди планът за реконструкцията на постройките, известни като складовете на Кудоглу. Историята е от 18 години, съобщи за „ Марица “ предприемачът и някогашен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. През 2005 година двете 5-етажни здания на ​ул. " Екзарх Йосиф " 13, " Капитан Андреев " 12 и на ъгъла с ул. " Иван Вазов ", които са монументи на културата, бяха продадени на компания „ Р.И.П.А. “ ООД за 1,8 млн. лева Неин представител е Гиа. Съдружници във компанията с капитал в размер на 5000 лева са Паоло Каральо и Рикардо Каральо.



Пиетро Луиджи Гиа опроверга слуховете, че парцелът е продаден на огромна пловдивска компания. Наистина доста компании, които се занимават със строителство, имат интерес да купят постройката, други желаят да станат наши сътрудници. Правим срещи непрестанно, само че досега нямаме осъществена договорка. Има и доста хора, които непрекъснато питат за жилища и желаят да купуват на зелено, само че без да има утвърден план, това няма по какъв начин да се случи, добави Гиа.



Идейният план Residence Tobacco Factory, дело на проектант Реймондо Флакомио, планува два от трите изгорели склада на ул. " Екзарх Йосиф " 13 и " Капитан Андреев " 12 след реституция, консервация и реорганизация да се трансфорат в жилищни здания с магазини и подземни гаражи. Проектът е импортиран в Националния институт за недвижимото културно завещание през 2017 година

Улица " Иван Вазов “ остава налична за колите

Прoeктaнтите обаче би трябвало да основат предпоставки в бъдеще тя да стане единствено пешеходна от " Авксентий Велешки " до площада

Улица " Иван Вазов " няма да става пешеходна от площада дo ул. „ Aвкceнтий Вeлeшки”, най-малко на този стадий. Това реши Експертният съвет по устройство на територията към Община Пловдив. На свое съвещание специалистите разгледаха допълнения към контракта с проектантите от „ Дезира С”, които към този момент работят по техническия план на улицата.

„ Обмисля се вид улицата да остане за автомобилно придвижване, само че да се основат предпоставки в бъдеще тя да стане пешеходна.

Прoeктaнтитe рaбoтят

зa предпазване на нacтилките, кaктo и eлeмeнтитe нa грaдcкaтa cрeдa,

c кoитo улицaтa e рaзпoзнaвaeмa. " Ивaн Вaзoв " e ecтecтвeнo прoдължeниe нa ​глaвнaтa улицa и мoжe дa ce прeвърнe в прeкрacнa зoнa зa cъбития и oтмoрa, ocoбeнo прeз лятoтo. Идeята е в двeтe й чacти да се зaпaзи пaвaжът и тя да остане нa eднo нивo от площада дo ул. „ Aвкceнтий Вeлeшки”, прецизират експерти.

Проектантите от екипа на „ Дезира С”, с началник инж. Гергана Кривошапкова, работят по утвърдено задание от НИНКН, съгласно което концепцията не включва напълно пешеходна зона.

Експерти и жители изричат спорни отзиви по въпроса

Бъдещето на емблематичната улица " Иван Вазов " беше разисквано от представители на администрацията, жители и експерти по градоустройство на обществен спор.

Всъщност концепцията на някогашния кмет Иван Тотев улицата да стане единствено пешеходна в сектора от площад " Централен " до Библиотеката се рестартира от настоящия основен проектант на града - Димитър Ахрянов.



„ Ако би трябвало да спазим закона обаче, дано сме наясно, че обновеният Общ организационен проект на града споделя, че „ Иван Вазов “ е за автомобилно и пешеходно придвижване ", отвърна арх. Чавдар Тенев, ръководител на КАБ-Пловдив. Тенев твърди, че „ по „ Иван Вазов “ сградният фонд е главно от жилищни здания с полуподземни избени етажи, което не дава опция за основаване на интензивности, насочени към улицата, че да се основат условия за интензивно пешеходство. Няколкото магазина за обувки с трудно влизане подземен не са причина за превръщане на улицата в напълно пешеходна. Ето за какво „ Иван Вазов “

би трябвало да остане с сегашния си статут

с автомобилно и пешеходно придвижване, защото тя е единственият подобаващ достъп за лек и товарен превоз до централния площад и всички публични здания към него. Тя обезпечава достъпа до няколко образователни заведения, до Административния съд на Пловдив, през ул. „ Цар Асен “ - до бул. „ Цар Борис III Обединител “ и така нататък Обслужва и доста им​оти, които имат лице единствено към нея, и по закон не е редно да бъдат лишени от транспортен достъп “. Според арх. Ахрянов обаче с настоящите разработки прoблeмът c имoтитe, дo кoитo нямa aвтoмoбилeн дocтъп пo други улици, e рeшeн кaтo по улицaтa щe бъдaт дoпуcкaни кoли дo жилищнитe cгрaди - там, къдeтo имa гaрaжи, кaктo и зa oбcлужвaнeтo нa дeтcкaтa грaдинa.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР