Община Пловдив ще предоставя социални и здравни услуги на едно

...
Община Пловдив ще предоставя социални и здравни услуги на едно
Коментари Харесай

Изграждат център за социални и здравни услуги в Столипиново

Община Пловдив ще дава обществени и здравни услуги на едно гише в кв. " Столипиново ". Това заяви на публична конференция по плана зам.-кметът по спорт, юношески действия и обществена политика, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

В плана ще бъдат включени уязвими групи от ромския квартал. Финансирането е над 2,3 млн. лв., безплатно за създаване на Център за интегрирани обществени и здравни услуги на едно гише в кв. " Столипиново ". Проектът се финансира по стратегия " Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ", посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. 

Той ще продължи да края на месец април 2024 година, заяви Титюков.

Недка Петрова, шеф на комплекса за обществени услуги за деца и фамилии и началник на плана акцентира, че този план е предизвикателство за нея, защото нейната професионална кариера е почнала в квартала преди доста години и са и познати добре проблемите на хората там. Идеята е да се сътвори едно уютно и прелестно място, да се построи една нова постройка, от каквато има потребност този квартал, в която хората да получат нужните услуги на едно гише. Дейностите по плана включват необятен набор от обществени, здравни и  интегрирани услуги, които да накарат хората първо да трансформират отношението си към институциите и към личния си живот, както и да бъдат оптимално включени в живота на общността.

Фондация " Рома " ще бъде сътрудник по плана.

" Заедно с тях ние ще осъществяваме редица акции, свързани с повишение чувствителността на хората, както и да се променят нагласите на общото население по отношение на хората в квартала. Част от дейностите включват сформирането на екип, в който ще има специалист публични поръчки, финансов специалист, механически съветник, инженер по строителната част, консултант ромско включване, здравни посредници от регион " Източен ". В екипа ще има преподавател по български език,който ще се занимава с децата, ще има медицински експерти, планувани са пакет медицински базови проучвания. Част от плана е и обезпечаването на храна, което е значимо за някои категории фамилии и деца в квартала по избрани критерии.

Центърът ще  работи и за решаването на въпроса с противозаконното строителство в квартала. Предвидени са и доста квалификационни и обучителни курсове за младежи. Всички действия са ориентирани към това все по-добре да се опознават забавните и характерни, положителни страни на тази общественост и те да намират път към ресурсите на обществото, основани за всички.

Този център ще има сериозна връзка с всички останали центрове за обществени услуги в общината, уточни още Недка Петрова. Според нея, в този квартал към момента има извънредно доста деца и фамилии, които се нуждаят от поддръжка.

Идеята е един ден в този център да работят хора от общността. Партньор по плана е норвежка организация. Предвидено е и обмяна на положителни практики и взаимни визити на място.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР