Община Пловдив се отказа от идеята да събере постоянните експозиции

...
Община Пловдив се отказа от идеята да събере постоянните експозиции
Коментари Харесай

В Пловдив няма да превръщат в ресторанти постоянните експозиции на 3 художници

Община Пловдив се отхвърли от концепцията да събере непрекъснатите експозиции на трима пловдивски художници в една. Кметът Иван Тотев предложи тактика за ново развиване на Стария град, част от която предвиждаше изложбите на Енчо Пиронков, Георги Божилов и Димитър Киров бъдат събрани в обща експозиция, а къщите, в които се обитават, да станат заведения за хранене. Близки на художниците и общественици се опълчиха на това предложение.

Пловдив

В непрекъснатата експозиция на Димитър Киров към 40 от картините са благосъстоятелност на фамилията му. Съпругата на художника Русалия Кирова е безапелационна, че в случай че не бъдат в непрекъсната експозиция на маестрото, тези творби ще бъдат прибрани от наследниците му. Подобно е и мнението, изразено в писмо до Общината, на Енчо Пиронков, който е дарил свои платна за непрекъснатата си експозиция. За създателите и техните близки предлагането за събирането на тримата в една обща експозиция е неуместно.
Русалия Кирова: " Да ги съберат в едно това значи по една-две картини от всеки в една къща, а другите да бъдат заведения за хранене. Нима ще се върнем към това, че преди тези художници да прочуят Пловдив като град на културата, се говореше за Пловдив като град на кебапчетата. Може би по този начин желаят в този момент деветнадесета година да бъде. "
Кметът на Пловдив Иван Тотев удостовери, че се отхвърля от лансираната концепция поради реакциите на околните, само че счита тази тяхна интервенция за неправилна.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: " Няма да имаме никакви дейности, защото най-вероятно ще влезем в някакви скандални обстановки отново ще се съберат подписки, ще ни обяснят по какъв начин не е вярно. Но фактът е подобен. Имаме една общинска благосъстоятелност, за която Общината не може в тази ситуация нищо да каже за нея. "
Общината продължава обаче другите действия по тактиката за развиване на Стария град, с концепцията да има повече заведения. Така постройката на улица " Съборна " 20, която до неотдавна беше хостел, ще стане ресторант. Досегашният Туристически център в Стария Пловдив също ще се трансформира в заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР