Община Пловдив ревизира очакванията си за туристическия бум през 2019-а,

...
Община Пловдив ревизира очакванията си за туристическия бум през 2019-а,
Коментари Харесай

Туристите за Пловдив 2019 от 3 млн. станаха 300 хиляди

Община Пловдив ревизира упованията си за туристическия взрив през 2019-а, като огромна част от оптимизма на локалната власт се изпари. Преди четири години, малко откакто Пловдив завоюва семейството за Европейска столица на културата, кметът Иван Тотев вещаеше 3-4 милиона туристи. С приближаването на основната година цифрите се стопиха на 2 милиона. А в нейния кипеж прогнозите напълно се сринаха. В годишната стратегия за развиване на туризма за тази година на община Пловдив е посочен предстоящ растеж на визитите от 10%. Ако той се сбъдне, значи туристите, нощували в града, едвам ще подминат 300 000 души. Много малко евентуално е останалите до 2 милиона от сметките на кмета да са директно минаващи.

За дребния растеж обаче има и друго пояснение с изключение на слабата маркетингова и рекламна акция на " Пловдив 2019 " и това е сивият бранш в сектора. В Пловдив през 2018-а са регистрирани 5066 кревати. По хотели, хостели и други регистрирани места за заслон са нощували 287 411 души, по-голямата част от тях родни туристи (малко над 167 хиляди). Заетостта на хотелската база приблизително за предходната година е била 28.1%. Приходите от нощувки доближиха 28.5 милиона лв..

Има обаче и оборот, който не е засечен от данъчните и статистиката. Той е осъществен от стотиците частни жилища и къщи, които се отдават чартърен на задгранични и наши туристи. Отчетност там няма, тъй като въпросните жилища остават отвън сметките на статистиката. Национален статистически институт и териториалните й подразделения броят единствено местата за настаняване с над 10 кревати. Данъчните, в случай че желаят, могат да преброят хазяите и да им вземат % от наемите, само че е мъчно.

По закона за облагане на приходите на физическите лица, наемодателите дължат 10% от приходите си от наем, като преди този момент имат право да приспаднат 10% като нормативно приети разноски. В тяхното поле обаче остава задължението сами да заявяват приходите си. За Национална агенция за приходите не е доста мъчно да наблюдава активността им, тъй като в платформи като airbnb, arendoo и други хазяите излизат с доста детайлности за себе си - адрес на парцела, имена, фейсбук страниците си. Многото информация е наложително изискване парцелът да се качи на онлайн платформите, тъй като се работи по прелиминарен логаритъм.

Онлайн платформата airbnb към този момент влезе в полезрението и на Община Пловдив. В Годишната стратегия за развиване на туризма през 2019 година се регистрира, че от ден на ден посетители избират да отсядат в фамилни хотели, хостели и частни квартири, резервирани по този метод. Така те печелят достоверно прекарване в града под тепетата. Притеснението на хората от туристическия отрасъл обаче е, че тези нощувки не се регистрират на никое място и изкривяват цялостната картина.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР