Община Плевен се присъединява за поредна година към инициативата в

...
Община Плевен се присъединява за поредна година към инициативата в
Коментари Харесай

Община Плевен се присъединява към инициативата в подкрепа на донорството и трансплантацията

Община Плевен се причислява за поредна година към самодейността в поддръжка на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и кафези, който се отбелязва на 07 октомври. Мотото тази година е „ Твоето настояще е тяхното бъдеще! “, а главната цел е да се увеличи информираността за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията като опция за избавяне на човешки животи.

Надграждайки Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “ и в осъществяване на Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 година - 2023 година, ИА „ Медицински контрол “ инициира осветление на фасадите на емблематични здания или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. В знак на взаимност Община Плевен ще освети на 07 октомври 2023 година фасадата на Художествена изложба Дарение „ Колекция Светлин Русев “ от 19.15 ч. до 20.15 ч. В интервала от 16 до 26 октомври доброволци на Българския юношески червен кръст ще популяризират осведомителни материали във всички регионални градове на страната.

В България към 06 октомври 2023 година своя втори късмет за живот чакат 849 български жители. От началото на годината досега в страната сполучливо са осъществени 17 донорски обстановки, дали късмет за живот на 42 души. Освен това са осъществени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови кафези и 685 тъканни трансплантации.

В световен мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава доста обезпечените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 година 39 хиляди индивида са получили трансплантация, до момента в който 48 хиляди са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това значи, че на всеки час почти пет нови пациенти се прибавят в листата на тези, които се надяват на своя втори късмет. Средно 19 пациенти дневно не съумяват да дочакат трансплантация.

Инициативите на ИА „ Медицински контрол “ за разпространение на смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР