Община Павликени ще подпомогне финансово издаването на технически паспорти, енергийните

...
Община Павликени ще подпомогне финансово издаването на технически паспорти, енергийните
Коментари Харесай

Община Павликени ще подпомогне финансово издаването на технически паспорти, енергийните обследвания и архитектурните заснемания на блоковете, които ще се санират

Община Павликени ще подкрепи финансово издаването на механически паспорти, енергийните обследвания и архитектурните заснемания на блоковете, които ще се санират. Предложението на кмета инж. Емануил Манолов беше утвърдено от Общински съвет-Павликени.
Община Павликени ще обезпечи заемни средства в общ размер до 200 000 лв., от който Сдруженията на притежателите на многофамилни жилищни здания, регистрирани съгласно закона, които ще аплайват за безплатно саниране, ще могат да употребяват под формата на безлихвен заем за покриване на разноските за енергийно и техническо проучване.
Чрез опцията за безлихвен заем Община Павликени ще поддържа сдруженията, тъй че те да могат да спазят крайния период за кандидатстване 31 май 2023 година
При утвърдено планово предложение предоставените средства ще се възвръщат от полученото финансиране по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I " по Национален проект за възобновяване и резистентност на Република България.
В случай че кандидатстващата постройка не бъде утвърдена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Павликени в период до 6 месеца от влизане в действие на решението за отвод от финансиране по процедурата.
За финансирането ще бъдат утвърдени сдружения на притежателите на многофамилни жилищни здания, отговарящи на следните условия:
- притежателите на > 95% от идеални елементи от общите елементи на етажна благосъстоятелност членуват в Сдружението на притежателите и са подкрепили осъществяването на плана при гласуването на общото заседание
- 100 % от притежателите в етажната благосъстоятелност са подписали Декларации за подготвеност за обезпечаване на достъп до независимите им обекти.
- сдружението на притежателите на многофамилни жилищни здания дава в Община Павликени оферта или подписан контракт с лицензирано сдружение за осъществяване на дейностите.
Необходимите средства за даването на финансова помощ ще бъдат заложени в бюджета на Община Павликени за 2023 година Енергийното обновяване на жилищния сграден фонд се финансира по Плана за възобновяване и резистентност на Република България. Обявената процедура е първи стадий.
Сдруженията на притежателите на многофамилни жилищни здания, получили финансови средства, се задължават в период до 30.06.2023г. да възстановят получените от Община Павликени финансови средства, в случай че същите не аплайват за приемане на средства по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “, финансирана със средства от Механизма за възобновяване и резистентност.
Общинска администрация е водещ сътрудник в плана и ще извършва неговото административно и финансово ръководство, както и отчитането му.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР