Община Генерал Тошево бе домакин на обществено обсъждане на Концепцията

...
Община Генерал Тошево бе домакин на обществено обсъждане на Концепцията
Коментари Харесай

Граждани и експерти обсъдиха в Генерал Тошево концепцията за устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Добрич

Община Генерал Тошево бе хазаин на публично разискване на Концепцията за интегрирано териториално развиване „ Устойчива и безвредна инфраструктура на територията на област Добрич “. Срещата се провежда от Областния информативен център по отношение на процедурата за кандидатстване по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027. Целта на срещата е да се осведомят жителите за вероятните планове, които могат да се осъществят със средства от европейските структурни и капиталови фондове. Едно от основните условия за даването на европейско финансиране е приемане на необятна социална поддръжка на препоръчаните в концепцията планови хрумвания. До момента концепцията е минала сполучливо стадия на инспекция за административно сходство и допустимост.

В полемиката участваха Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево, Николина Чапанова, шеф на дирекция „ Изпълнение на планове по Оперативна програма Региони в напредък 2014-2020 и по стратегиите за териториално съдействие на Европейски Съюз “ в Агенция „ Пътна инфраструктура “, Марияна Пасева, шеф на отдел „ Административно обслужване “ в Областно пътно ръководство - Добрич, кметове и кметски наместници, общински специалисти и жители.

Николина Чапанова показа концепциите, залегнали в концепцията, които ще допринесат за развиването на Североизточния район и подобряването на пътната инфраструктура на територията на Генерал Тошево. Планиран е главен ремонт на близо 30 км третокласни пътища. От тях към 12 км са от път III-2903 в сектора Генерал Тошево – Изворово, а почти 18 км са от път III-2904 Кардам – Спасово.

Ако плановете в концепцията получат финансиране от програмата, осъществяването им ще усъвършенства и модернизира републиканската пътна инфраструктура на територията на област Добрич, ще се увеличи пътната сигурност и ще се ограничи отделянето на нездравословни излъчвания на парникови газове. По-добрата пътна инфраструктура ще спомогне за увеличение на вложенията в района, основаването на нови работни места и ще даде опция за по-голям избор на жителите от района до здравни и просветителни услуги. Заложените планове ще подтикват и развиването на културния и морски туризъм.

С реализацията на концепцията ще се подкрепи развиването на трансграничното съдействие, посредством подобряването на експлоатационното положение на път III-2904, който посредством първокласния път I-9 Дуранкулак - Варна обезпечава бърз достъп на жителите на област Добрич до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак “. С плануваните действия по ремонт на пътните сектори и връзката им с път II-29 Кардам – Добрич ще се подобрят връзките с Република Румъния посредством Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Йовково “.

Линк към презентация на концепцията:

Всеки заинтригуван може до 20 март 2024 година да поддържа или изрази мнение за концепцията на АПИ №BG16FFPR003-2.001-0028 “Устойчива и безвредна инфраструктура на територията на област Добрич “ посредством попълване на онлайн анкета на следния линк:.

Препоръки, възражения, оферти или мнения за реализацията на концепциите може да се изпращат на електронната поща на Областен информативен център - Добрич:[email protected]
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР