Община Габрово е внедрила система за непрекъснат мониторинг на качеството

...
Община Габрово е внедрила система за непрекъснат мониторинг на качеството
Коментари Харесай

В Габрово е внедрена система за непрекъснат мониторинг на качеството на въздуха

Община Габрово е внедрила система за непрестанен мониторинг на качеството на атмосферния въздух в града. Инсталирани са девет станции за 24-часово наблюдаване, а Габрово е единствената община в страната с съвсем цялостно покриване на цялата градска територия. Това заяви Миглена Въгленова от общината.

По думите на Въгленова, датчиците регистрират данни за няколко основни параметри - фините прахови частици, атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха, равнищата на серен и азотен диоксид, въглероден оксид и озон. Станциите са ситуирани на разнообразни места, подбрани след експертен разбор. Така се наблюдават основни " точки " с висок риск от замърсяване, региони със повишен авто трафик и зелени зони в града.

Информацията от станциите може да се наблюдава посредством конфигурирани монитори на входа в постройката на общината, в Техническия университет и в учебното заведение " Ран Босилек ".

Новата система е от вида " интелигентен град " и е построена в партньорство с локално акционерно сдружение. Предстои създаването на специфичен портал на общината за околната среда. Той ще се назовава Green Gabrovo и се чака да бъде приключен през първото тримесечие на 2022 година. Порталът ще дава информация за качеството на въздуха и равнището на водата, както и данни за фоновия звук и радиационното замърсяване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР