Община Чепеларе е извадена от списъка на общините с финансови

...
Община Чепеларе е извадена от списъка на общините с финансови
Коментари Харесай

Община Чепеларе излезе извън финансов мониторинг

Община Чепеларе е извадена от листата на общините с финансови усложнения или така наречен финансов мониторинг.
Финансите ѝ са следени от 2016 година, откакто се оказа с повече от три нарушени индикатора, написани в Закона за обществените финанси.
За да разясним по какъв начин една община попада в листата на общините с финансови усложнения и по какъв начин напуща този лист, разговаряхме с началник-отдел „ Финансово-счетоводна активност “ в Община Чепеларе Веска Димитрова.
„ В Закона за обществените финанси са написани правила, съгласно които всяка една община може да се озове в следения лист на общини с финансови усложнения, в случай че не съблюдава финансова дисциплинираност “, изясни тя.
 Щети поради контракт с юрист в Чепеларе, запорирал сметките на общината Щети поради контракт с юрист в Чепеларе, запорирал сметките на общината
Щети на общинския бюджет откри Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) по контракт с адв. Кирил Иванов, подписан от някогашната кмет...
„ Показателите, които се наблюдават, са шест: % на събираемост на налог недвижими парцели и налог транспортни средства, сравнен със междинната събираемост за страната; поети ангажименти; отговорности за разходи; просрочени задължения; нарушавания при заплащане на общинския дълг по реда на член 32 от Закон за общинския дълг и отчитане на бюджетното салдо за последните 3 години. Има избрани проценти, всичко е разказано доста в детайли в член 130, гл. 8 от Закона за обществените финанси. Ако една община надвиши избраните параметри, тя е в нарушаване и в риск. Ако по едно и също време са нарушени три или повече индикатора, общината се оказва в листата на общини в затруднено финансово състояние “, добави Димитрова.
Община Чепеларе нарушава параметрите редовно от 2016 до 2019 година, като една от тях са нарушени по едно и също време 4 индикатора.
„ През 2018 успяхме да подобрим събираемостта, само че въпреки всичко останахме в листата с три нарушени индикатора. В същия закон са написани правила и процедури, които всяка затруднена община би трябвало да предприеме, с цел да усъвършенства финансовото си положение. В такива случаи се прибягва до използване на проект за финансово излекуване, като в него следва да се разпишат всички ограничения по всеки нарушен индикатор. Съответно Министерството на финансите и Агенцията за държавна финансова ревизия наблюдават дали и по какъв начин предписаните ограничения се извършват и дали водят до реализиране на финансова резистентност на общината “, уточни още специалистът.
През 2020 година община Чепеларе изготви проект,  единодушно подсилен от Общинския съвет. Финансовото министерство го утвърди и даде на администрацията 2,5 млн. лв. безлихвен заем.
„ В края на 2020 ние показахме едни доста положителни резултати - от 166% поети задължения паднахме на 93%. От тях 64,4% са с обезпечено финансиране – по този начин, че действителната стойност по този индикатор е 26,8%.
 Община Чепеларе заплаща дълг от 69 хиляди лв. към млади фамилии Община Чепеларе заплаща дълг от 69 хиляди лв. към млади фамилии
Община Чепеларе стартира изплащането на еднократната помощ от 1000 лева за новородено за минал интервал. 40 млади фамилии получиха сумата...
От показания доклад за 2020 година излиза наяве, че един от трите нарушени индикатора – отговорности за разноски – е трайно усъвършенстван и Община Чепеларе излиза от листата на общините с финансови усложнения.
Относно изразеното в обществото неразбиране по какъв начин община с 5,5 млн. лв. дълг излиза от листата на общините в затруднено финансово положение, началникът на отдел „ Финансово-счетоводна активност “ сподели още, че съществуването на този дълг няма отношение към процедурата по влизане или излизане на една община от въпросния лист и е доста лаишка демонстрация да се търси проблем там.
„ Дългове имат даже най-богатите организации, компании, страни. Същественият и определящ фактор е дали субектът – без значение дали компания или община – има опция да обслужва безпроблемно дълга си. Община Чепеларе към този момент е в положение да обслужва този заем – и, отново подсещам, изплащали сме сходни суми в по-кратки периоди. Така, че този дълг не е спънка за изваждането ни от листата на общините в затруднено финансово положение “, разясни финансистът на общината.
Тя акцентира, че въпросната процедура се движи по строги правила и критерии и в случай че има спънка, общината просто нямаше да бъде извадена от този лист.
„ Нещата са елементарни и ясни: ние бяхме в листата поради три нарушени индикатора. По един от тях демонстрираме трайно усъвършенстване, затова към този момент няма причина да сме в този лист. Останалото са спекулации и тълкувания от неспециалисти “, уточни още Димитрова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР