Община Бургас, съвместно с РЗИ, Сдружение Младите лекари“ - Бургас,

...
Община Бургас, съвместно с РЗИ, Сдружение Младите лекари“ - Бургас,
Коментари Харесай

За поредна година Бургас отбелязва Световния ден за борба със СПИН

Община Бургас, взаимно с РЗИ, Сдружение „ Младите лекари “ - Бургас, БМЧК, АСМБ-Бургас, Студентски съвет към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ и Ротаракт Клуб Бургас-Приморие, възнамеряват да проведат действия и събития, ориентирани към учениците и обществеността, отдадени на 1 декември - Световен ден за битка със СПИН.

1 декември:

* От 10:30 до 13:30 ч. - Извършване на бързо и анонимно тестване за ХИВ и Хепатит С във фоайето на Университет „ Проф. Д-р Асен Златаров “ – Медицински корпус, и фоайето на БСУ, от мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Бургас. Екипи от доброволци на БМЧК ще дават здравно-информационни материали и защитни средства.

* От 10:00 до 15:30 ч. - Срещи и полемики с младежи в учебна възраст /IX и X клас/ от следните бургаски учебни заведения: СУ " Св. св. Кирил и Методий ", ПГРЕ " Георги Стойков Раковски ", ППМГ " Акад. Никола Обрешков " и Търговска гимназия.

На въпроси, свързани с предварителна защита на ХИВ, полово излъчени инфекции и полово здраве ще дават отговор: доктор Милена Василева, доктор Лина Хаджиилиева, доктор Весела Александрова, доктор Доротея Дралчева, част от лекарите от Сдружение „ Младите лекари “- Бургас, както и студенти по медицина. Ще се отвори пространство за полемика по проблемите на сексуалността, ще се основат условия за провокиране мисленето и образуване на отношение на подрастващите към казуса ХИВ/СПИН и ще се създаде модел на нерисково държание.

Гост-лектор е доцент доктор Боряна Парашкевова - зам.-ректор на Тракийски университет – Стара Загора, доцент в Медицински факултет на Тракийски Университет, учител и академик в региона на публичното здраве и здравната нравственос. Координатор на Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве. Към доцент доктор Парашкевова ще се причислят доцент Ваня Славова от Тракийски университет – Стара Загора, доцент по медицина на бедствените обстановки, доктор Стамен Пишев и доктор Диян Господинов, лекари от Сдружение „ Младите лекари “- Бургас.

Целта на срещите e да се доближи до по-широк кръг младежи и да се увеличи тяхната осведоменост за методите, по които човек може да се инфектира с ХИВ. Знанията и информацията, като детайл на предварителната защита на ХИВ, са едни от най-силните предпоставки за реализиране на смяна, която стартира от настройките и държанието на индивида и оказва въздействие на равнище общественост и здравна просвета.

В 17:30 часа следва запалване на обичайна огнена панделка пред постройката на Община Бургас.

На 1 декември призоваваме всички в 21.00 часа да възпламенят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и взаимност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

Да се обединим и да станем част от международната съпричастност към околните на засегнатите от ХИВ/СПИН. Да отправим обръщение до цялото общество за приемливост и почитание към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР