Община Благоевград е на път да прекрати 10-годишния си договор

...
Община Благоевград е на път да прекрати 10-годишния си договор
Коментари Харесай

Благоевград прекратява договора си с ”Лафка”?

Община Благоевград е на път да приключи 10-годишния си контракт с ”Табак маркет ”, съгласно който през 2012 година сдружението е сложило 28 обекта от веригата Lafka ( ”Лафка ”) в града. Причината е, че след заведено от жители дело Върховният административен съд е оповестил решението на общинския съвет за подписване на съглашението за незначително.
Кметът на града Атанас Камбитов сподели, че в този момент от общината изчакват инструкции от прокуратурата дали би трябвало да прекратят контракта. " Каквито инструкции ни дадат, щя ги осъществим ",пише " Дневник ".

Договорът сред общината и свързваното с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Табак маркет " е за отдаване на 28 обекта, на които сдружението да сложи краткотрайни преместваеми обекти. Споразумението е от 2012 година, за период от 10 години, само че финансовите условия са загадка. Конкурс също не е провеждан, тъй като общинският съвет, с болшинство от ГЕРБ, с гласоподаване е упълномощил на кмета Камбитов, повдигнат от ГЕРБ, да подписа пряк контракт с сдружението.

Случаят с подписването на контракта сред община Благоевград и " Табак маркет " от 2012 година стана нарицателен за метода, по който веригата стъпи на пазара с продажбите на дребно в България. След Благоевград, само че по същия метод, сдружението разположи павилионите си Дупница, Самоков, Кюстендил, Велинград, Пловдив, Гоце Делчев, Димитровград, Свиленград, Стара Загора, Казанлък, Шумен, Русе. До началото на тази година веригата разполагаше с 1000 павилиона в 130 града.

Попитан за какво не е извършен конкурс кметът се оправда с решението на общинския съвет. В идващ телефонен диалог той си спомня следното: " Когато се взимаше решението, това беше предлагането на " Табак маркет ". На общински съвет, когато се направи предлагането, пристигна изпълнителният шеф на сдружението. Когато го питаха съветниците дали по този ред желае да се случат нещата, той сподели: " Това е нашето предложение, вие преценете какво решение ще вземете ".

Камбитов добавя, че точно това е била повода съветниците да решат, че ще сключат контракт с " Табак маркет " без конкурс.

Впоследствие поданици на града желаят решението да бъде прегласувано, което съгласно правилника на общинския съвет може да се направи след 6 месеца. " При прегласуването решението се удостовери ", сподели Камбитов.

Като спомагателен претекст за сключването на съглашението кметът акцентира, че то е извънредно преференциално за общината. Едно от тези условия е, че в случай че то бъде прекъснато по каквито и да било аргументи, общината не дължи наказателна клауза.

Независимо дали е пожелан по Закона за достъп до социална информация или от общински консултант, от община Благоевград отхвърлят да дават контракта си с сдружението. Причината, по думите на кмета, е, че след питане от страна на общината от " Табак маркет " не дали позволение за това.

През 2014 година Калоян Ханджийски изпраща заявление по ЗДОИ до кмета, с което желае да получи контракта на общината с сдружението. " Кметът обаче ми отхвърли ", описа Ханджийски.

Тогава той обжалвал отхвърли пред Административен съд - Благоевград, който анулира отхвърли и връща настояването на общината за ново изговаряне. Общината апелира пред Върховния административен съд, който в средата на юни 2018 година оставя в действие решението на първа инстанция. На база решението на Върховен административен съд Ханджийски още веднъж желае контракта, само че още веднъж получва отвод. Този път от зам.-кмета Иво Николова, тъй като Камбитов бил в отпуск.

На всички каузи Ханджийски се съставлява самичък. Причината е, че с цел да откаже информацията, с претекст за конфиденциалност на изискванията, общината би трябвало да потвърди неналичието на надделяващ публичен интерес. Видно и от двете правосъдни решение е, че юристите не са съумели.

През 2015 година Ханджийски е определен за общински консултант от Реформаторския блок. Тогава той още веднъж желае да получи контракта, само че му е отказано с претекст, че е влизал в състава на общинския съвет, когато е подписвано съглашението.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР