Община Асеновград явно няма ресурс да отговаря на журналистически запитвания.

...
Община Асеновград явно няма ресурс да отговаря на журналистически запитвания.
Коментари Харесай

Чиновник счита, че Община Асеновград няма ангажимент да отговаря на интензивни въпроси

Община Асеновград очевидно няма запас да дава отговор на журналистически запитвания. Това най-малко проличава от особено направено писмо до един от репортерите на Actualno.com в града госпожа Атанаска Маркова.
Писмото е подписано персонално от шефа на дирекция " Управление на запаси и база данни " в община Асеновград Елка Карагьозова. То касае практиката на госпожа Маркова да задава въпроси към общината – въпроси като този за зародило свлачище по пътя към асеновградското село Мостово, за което сигнал Actualno.com получи от локални хора. Те ни споделиха, че най-опасният сектор от свличането се намира сред самото обитаемо място и махала " Юрта ".
Във връзка с този проблем, на 27 декември, 2018 година Actualno.com изиска информация от общинската администрация в Асеновград – дали изобщо към тях е подаден сигнал, дали е направена инспекция, какво е открито, в случай че е направена инспекция, дали ще има укрепитени действия, за какъв брой време ще бъдат осъществени, какъв брой ще костват и какво ще се прави за вероятно възобновяване на разрушена пътна настилка.
Actualno.com към момента не разполага с отговори на поставените въпроси (както и на много други запитвания), само че за сметка на това получихме писмо от госпожа Карагьозова, персонално адресирано до госпожа Маркова. В него госпожа Карагьозова акцентира, че " Община Асеновград има намерено партньорско отношение към представителите на медиите " и като доказателство показва, че " толкоз доста медии имат интерес и отразяват от време на време работата на общината ".
Не закъснява и поучението: " Като кореспондент Вие явно имате странна визия за това по какъв начин една институция като общинската администрация би трябвало да поддържа връзка с представител на медия. Вероятно следва да си сверите професионалните условия, с цел да не очаквате общината да прави работата на репортера вместо него ".
Какъв е и казусът съответно – съгласно госпожа Карагьозова е следният: " Вашите персонални репортерски упования общинската администрация да обръща особено внимание, да отделя запас и време, с цел да обгрижва интензивните ви писмени питания към общината, не са допустими . Не е работа на една институция да прави работа на репортера, като събира информация " от-до " .. Ползвам този израз точно поради Ваш подобен неотстъпчив интерес, който се оказа непочиващ на действителен проблем ".
Г-жа Карагьозова твърди и, че " Община Асеновград е измежду отличените за досегаемост и неприкритост на информации от публичен интерес ", въпреки че не загатва в писмото от кого е отличена общината " за досегаемост и неприкритост на информации от публичен интерес " и какви тъкмо са премиите ѝ.


В умозаключение – като основен редактор на Actualno.com, долуподписаният желая да припомня на госпожа Карагьозова, че като общински чиновник тя служи на обществото. В правовите страни, за каквото се написа България, гласът на обществото са медиите. Ако Община Асеновград няма потенциал да дава отговор на журналистически въпроси, може би е редно да намерения по какъв начин тъкмо да в профил тези кадрови пропуски. Ако Община Асеновград не знае по какъв начин да отговори на сложени въпроси, също може би е редно да намерения по какъв начин да в профил съотвените пропуски, в това число в общуването. Ако чиновниците в Община Асеновград не са наясно, че не е учтиво да не дават отговор на сложени медийни въпроси съответно на задаващия ги кореспондент и медия, а вместо това популяризират отговори, когато имат потенциал да ги съберат, тогава може би е редно да се потърсят възможни пропуски във възпитанието в първите 7 години. Също в правовите страни за такова поведение по отношение на журналист(и) лица, работещи в обществената администрация, си търсят скоропостижно друга работа. В България, уви, това се случва по-рядко.
Автор: Ивайло Ачев, основен редактор Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР