Община Асеновград отпусна 5 000 лева за лечение на един

...
Община Асеновград отпусна 5 000 лева за лечение на един
Коментари Харесай

Асеновград подпомогна лечението един от най-добрите незрящи шахматисти в България

Община Асеновград отпусна 5 000 лв. за лекуване на един от най-хубавите шахматисти в България, който е със зрително увреждане, Расим Низам. Той е асеновградчанин и нееднократно е печелил златото в шахматни шампионати. Расим Низам ослепява на 24-годишна възраст, след претърпяна акцидент, като му остава едвам 5% видимост на едното око. Въпреки това, духът и волята му не престават да бъдат мощни и да побеждават компликациите, както в спорта, по този начин и в живота.
Асеновградчанинът е ставал над 10 пъти първенец на България и той е единственият притежател на купата " Международен занаятчия на спорта ". Сега се открива опция пред Расим да усъвършенства зрителните си качества, като му бъде направена трансплантация на роговица на окото в клиника в Германия. Преди началото на самото лекуване, обаче, той би трябвало да заплати сумата от 3 200 евро, колкото е цената на самата роговица. Общата сума за стационарния престой и други спомагателни разноски ще костват към 9 500 евро.
Единствените приходи на шахматиста са от пенсия, която е в размер на малко над 230 лв., заради което фамилията не може да си разреши независимо да финансира интервенцията. Общинските съветници на Асеновград одобриха предлагането на заместник-кмета инженер Мария Вълканова и по този начин гласоподаваха отпущането на еднократна обществена помощ за Расим Низам.
Освен за шахматиста, локалният парламент в града отпусна общо 4 000 лв. на Манол Стоилов и Шерифе Мехмедали от село Тополово, в чиито жилища е зародил пожар. Пламъците са засегнали стопанска сграда, два автомобила и машина за смилане на зърно на Стоилов и жилищната постройка и част от покривната структура на Мехмедали. 1 000 лв. бяха отделени и за лекуване на онкологично заболяване на 65-годишната Иванка Илиева, която е със 100% трайно понижена продуктивност. Със сума в размер на 200 лв. ще бъде финансирано лекуването и на Йорданка Динкова. Асеновградчанката е с водеща диагноза " Шизоафективни разстройства ". Тя е на непрекъсната медикаментозна терапия.
Еднократна финансова помощ от 300 лв., също за лекуване, бе отпусната от Общински съвет-Асеновград за Рахим Рахимов от село Нови извор. Мъжът е диагностициран с други нарушавания на вестибуларната функционалност и рецидивиращо депресивно разстройство. Живее самичък, незает е и няма никакви приходи все още, защото е изнемощял от регистрация в Дирекция " Бюро по труда ". Същата сума от 300 лв. за лекуване и облекчение на тежкото му материално състояние, бе отделена за асеновградчанина Хикмет Тахир. Мъжът е с сложена водеща диагноза " Хипертонично сърце със сърдечна непълнота ". Отпуснати бяха и по 200 лв. за 13 зрелостници от Асеновград, които са останали с един или без родители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР